A baloldali szélsőségesség növekedésére figyelmeztetnek Németországban

A németországi politikusokat ért erőszakos támadások több mint felét a jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt tagjai ellen követték el – derült ki a most közzétett adatokból. A baloldali szélsőségesek egyre durvább támadásaira hívta fel a figyelmet az AfD képviselője is, legutóbb hétvégén fenyegette veszély az egyik rendezvényüket.

2024. 10. 03. 18:14
Election party AfD supporters in Berlin
01 September 2024, Berlin: AfD supporters take part in an election party for the state elections in Saxony and Thuringia in Berlin-Blankenburg. Photo: Fabian Sommer/dpa (Photo by Fabian Sommer / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Az AfD sátra egy rendezvényen Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2024 első félévében 84 erőszakos támadást követtek el német politikusok ellen, ami meredek emelkedés 2023-hoz képest, amikor 23 ilyen támadást regisztráltak – közölte a német kormány október 1-jén Martin Hess, az AfD Bundestag-képviselőjének kérdésére adott válaszában, írja a Brussels Signal hírportál. 

Ezekben a támadásokban leggyakrabban az AfD politikusai voltak a célpontok: 84 esetből 48 alkalommal.

A második helyen a Zöldek állnak, akiket 18 alkalommal támadtak meg, őket követik a kereszténydemokraták (CDU/CSU), akiket hatszor, a Die Linke politikusait ötször, a liberálisokat pedig egyáltalán nem.

Az erőszakos cselekmények fő elkövetői a jelentések szerint a szélsőbaloldalhoz köthetőek, akik 41 támadást követtek el az AfD politikusai ellen, egyet pedig egy CDU-s képviselő ellen. Kilenc támadást a radikális jobboldal tagjainak tulajdonítottak – ötöt a Zöldek politikusai, hármat a Die Linke és egyet a Szociáldemokrata Párt (SPD) képviselője ellen követtek el.

2023-ban is az AfD politikusai voltak a politikai erőszak fő célpontjai: a 23 támadásból 18 ellenük irányult.

Az idei év első felében a rendőrség és a titkosszolgálatok által működtetett „Közös szélsőség- és terrorizmusvédelmi központ a jobboldali szélsőségek/terrorizmus elleni küzdelemért” nyolc olyan ügyet kezelt, amelyekben egy párt intézményei vagy azok képviselői elleni támadásokat vagy tervezett támadásokat követtek el. Ebben az időszakban a megfelelő „Baloldali szélsőségesség/terrorizmus elleni védelmi központ” kilenc esetben foglalkozott pártintézmények vagy a Bundestagban képviselt pártok képviselői elleni támadásokkal.

State Party Congress of the AfD Baden-Württemberg
16 July 2022, Baden-Wuerttemberg, Stuttgart: Martin Hess, member of the Bundestag for the Alternative for Germany (AfD) party and candidate for the Baden-Württemberg state chair, speaks in an exhibition hall at the state party conference of the AfD Baden-Württemberg. Photo: Bernd Weißbrod/dpa (Photo by BERND WEISSBROD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Martin Hess szerint az AfD-t és politikusait aránytalanul sok erőszakos támadás éri
Fotó: DPA Picture/Alliance via AFP

A kormányzati statisztikákra reagálva Hess az X közösségi oldalon arról írt, hogy a támadások és a vandalizmus nem csupán kisebb bűncselekmények. 

Liberális-demokratikus rendünk ellenségei ilyen akciókkal próbálnak elfogadhatatlan befolyást gyakorolni a demokratikus folyamatokra, és államellenes programjukhoz igazodó módon torzítják a politikai diskurzust 

– fogalmazott. 

Mint írta, a radikális baloldali erőszak fő célpontja ismét az AfD, a pártot aránytalanul sok támadás éri.

Ez rávilágít a baloldali szélsőségesség lekicsinyítésének következményeire, párosulva az AfD tartós rágalmazásával, megbélyegzésével és dehumanizálásával a többi párt részéről

 – emelte ki. 

Megjegyezte, hogy a szakértők a baloldali erőszak további eszkalálódására figyelmeztetnek, amely akár halálos áldozatokkal is járhat. „Ez elfogadhatatlan, és szigorú zéró tolerancia stratégiával kell reagálni rá” – emelte ki. 

Martin Hess hozzátette: az erőszakmentesség a politikai vitákban a működő demokrácia alapvető feltétele, ezért az államnak végre határozottan fel kell lépnie a szélsőségesség minden formája ellen, és nem engedheti meg magának többé, hogy szemet hunyjon a baloldali szélsőségesség felett.

Hess a nem erőszakos bűncselekményekre vonatkozó releváns számadatokat is megkapta. A rendőrség több mint 10 000 politikai indíttatású (nem erőszakos) bűncselekményt regisztrált, amelyek pártok képviselői, pártirodák és választási plakátok ellen irányultak. A legtöbb ilyen támadás a Zöldeket, a második legtöbbet az AfD-t érintette. A leggyakrabban említett bűncselekmény a rágalmazás volt. 

Martin Hess szerdán arról is írt közösségi oldalán, hogy mintegy 40 maszkos baloldali szélsőséges próbált megrohamozni egy rendezvényt, amelyet a Junge Alternative, az AfD ifjúsági szervezete rendezett Aachenben a hétvégén.

„Az észak-rajna–vesztfáliai rendőrség egy tucat járőrkocsival érkezett, és a szövetségi rendőrséget is erősítésként kellett hívni. A masszív rendőri jelenlétre azért volt szükség, hogy visszaszorítsák az erőszakos Antifát, amelyhez palesztinbarát antiszemiták is csatlakoztak” – írta Martin Hess az esetről a X-en, és kiemelte:

Az, hogy Németországban ilyen jeleneteket kell megfigyelnünk, Faeser szövetségi belügyminiszter és Haldenwang, az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjének teljesen helytelen és megbocsáthatatlan prioritásrendszerezésének köszönhető. A hozzájuk hasonló politikai vezetők azok, akik folyamatosan bagatellizálják a baloldali erőszakot, és ezzel legitimálják azt a szélsőségesek szemében. Ezek a mélyen antidemokratikus csoportok csak abban érdekeltek, hogy a meglévő állam- és társadalmi rendünket tömeges erőszak alkalmazásával lerombolják.

Borítókép: Az AfD sátra egy kampányrendezvényen (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.