Egyre erőszakosabbak az európai bandaháborúk, az ok a migráció

A nyugati országokban a migráció okozta párhuzamos társadalmakban a szervezett bűnözés egyre nagyobb teret nyer, az elmúlt három évben hetvenszázalékos növekedés látható a migráció és a bűnbandák tevékenysége között – mondta el lapunknak Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője.

2024. 10. 11. 17:24
A rendőrség azon a helyszínen dolgozik, ahol 2020. augusztus 2-án egy 12 éves lányt egy eltévedt golyó megölt egy benzinkútnál a Stockholmtól délre fekvő Norsborgban, Botkyrkában, egy csoportos lövöldözés után
A rendőrség azon a helyszínen dolgozik, ahol 2020. augusztus 2-án egy 12 éves lányt egy eltévedt golyó megölt egy benzinkútnál a Stockholmtól délre fekvő Norsborgban, Botkyrkában, egy csoportos lövöldözés után Fotó: Robin Lorentz-Allard Forrás: TT News Agency/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány nappal egy hasonló esetet követően a Stockholmtól északra található Sollentuna település egyik bevásárlóközpontjában is lövések dördültek el, egy férfi megsebesült – közölte a helyi rendőrség.

Két fiatal férfit meglőttek a svédországi Stockholmtól északra fekvő Sollentunában. Egy 17 éves fiatalt agyonlőttek, egy 23 éves pedig súlyosan megsebesült
Két fiatal férfit meglőttek a svédországi Stockholmtól északra fekvő Sollentunában. Egy 17 éves fiatalt agyonlőttek, egy 23 éves pedig súlyosan megsebesült (Fotó: AFP/ Christine Olsson)

Korábban Malmőben egy lakásban agyonlőttek egy férfit az ablakon keresztül. Ebben a bűnügyben egy tinédzsert gyanúsítanak.

Lövések dördültek egy göppingeni bárban. Egy ember meghalt, három másik pedig megsérült – közölte a rendőrség. A nyomozók azt is vizsgálják, hogy van-e összefüggés a Stuttgart környéki rivális bandák közötti összecsapásokkal.

Csak egy pár példa a közelmúltban Európában történt szervezett bűnözés általi bűncselekményekre, de az Egyesült Államokban is nő a hasonló esetek száma. 

Chicagóban a fekete bandák és a városba érkező venezuelai illegális migránsok közti feszültség okoz erőszakba torkolló problémákat. Az egyik ohiói kisvárosban már „haiti invázióról” beszélnek a helyiek, ami kiszorítja őket az otthonaikból.

Egyre nagyobb gondot okoznak az illegális migráció következtében kialakuló párhuzamos társadalmak Európa- sőt világszerte. Svédországot korábban biztonságos országnak tartották, de a bandaháborúk egyre nagyobb problémát jelentenek a skandináv államban. A csoportos bűnözés és az egyre erőszakosabbá váló bandaháborúk – túlnyomórészt Stockholm, Göteborg és Malmö egyes kerületeiben fordul elő. 2020-ban a fegyveres halálesetek száma Svédországban 4,6 volt egymillió lakosra vetítve, írta lapunk korábban.

Ma már a skandináv bűnbandák a közösségi oldalakon gyerekkatonákat is toboroznak, sokszor bérgyilkosságra bírva őket.

Mi a növekedés oka?

– 2023-ban az Európai Unióba érkező irreguláris bevándorlók száma 300 ezer fő volt, ami harmincszázalékos visszaesés. De nem tudjuk pontosan, hogy mennyien tartózkodnak az EU területén, a számukat nagy valószínűséggel több millió főre tehetjük – mondta Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője.

Gönczi Róbert (Fotó: Migrációkutató Intézet)

Nincs az az integrációs rendszer, ami meg tud birkózni több millió főnek a sikeres integrálásával, arról nem is beszélve, hogy a gyermekvállalási kedv a bevándorló közösségekben lényeges magasabb, így kialakulnak a másod-harmadgenerációs irreguláris bevándorló hátterű fiataloknak a rétegei, akik nem tartoznak szorosan az állami struktúrához, nem érzik magukat otthon, nem tudják, hogy hogyan tudnának beilleszkedni. Ráadásul van még egy külső pont is, ami segíti ezeknek a bandáknak a fejlődését: a két pont közötti titkosított kommunikációs rendszerek

– mutat rá a szakértő.

Nemrégiben az Európai Unió fellépett a Telegram-alkalmazás ellen, ami az egyik ilyen alkalmazás. Ezek a bűnszervezetek ezáltal hatékonyan tudnak kommunikálni egymással, és sokszor ezek az elveszett hátterű bevándorló fiatalok ezekben a bűnbandákban találják meg azt a közösségi hátteret, amiben otthonosan tudnak mozogni – folytatta a szakértő, és kiemelte:

Hetvenszázalékos növekedés látható a 2020-as években eddig a bevándorlás és a bűnbandák összefonódása között.

A közelmúltban Franciaországban volt erre egy megdöbbentő példa, amikor Marseille ügyésze azt közölte, hogy egy 15 éves fiút – aki maga is kapcsolatban állt ezekkel a bűnszervezetekkel – brutálisan, több mint ötven késszúrással gyilkoltak meg a rivális bandatagok, majd testét elégették

 – mondta az elemző.

Egy 36 éves futballistát, Nessim Ramdane-t „hidegvérrel” lelőtt egy 14 éves fiatal. Év eleje óta tizenhétre nőtt a kábítószerrel összefüggő gyilkosságok száma Marseille-ben, írta a France 124. A marseille-i drogbárók gyalogoskatonákat toboroztak a közösségi médiában megjelenő hirdetésekkel, és „kiszervezték” az utcai kereskedést a „munkásoknak” nevezett fiataloknak.

A koronavírus válság óta folyamatos növekedés volt látható az illegális migrációs számokban, és eközben a bűnbandák tevékenysége, a bűnözés és az erőszakos cselekmények is folyamatosan nőnek ezekben az országokban.

– összegezte Gönczi Róbert.

Borítókép: A rendőrség azon a helyszínen dolgozik, ahol 2020. augusztus 2-án egy 12 éves lányt egy eltévedt golyó megölt egy benzinkútnál a Stockholmtól délre fekvő Norsborgban, Botkyrkában, egy csoportos lövöldözés után (Fotó: TT News Agency/AFP/Robin Lorentz-Allard)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.