Először és utoljára csapnak össze az amerikai alelnökjelöltek a kampányban

A vita mindkét politikus számára kiemelt fontosságú, hiszen mindketten viszonylag újoncnak számítanak az országos politikában. J.D. Vance több területen is fogást találhat demokrata ellenfelén, például amiatt, mert tavaly aláírta azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy az állami iskolák fiúvécéiben tamponadagolókat helyezzenek el. Azzal is megtámadhatja Tim Walzot, hogy hamisan mutatta be katonai múltját.

2024. 10. 01. 23:09
Az első és az utolsó alelnökjelölti vitára kerül sor New Yorkban
Az első és az utolsó alelnökjelölti vitára kerül sor New Yorkban Fotó: Getty Images via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

J.D. Vance ohiói republikánus szenátor New Yorkban csap össze Tim Walz minnesotai demokrata kormányzóval. A két amerikai alelnökjelölt először és egyetlen alkalommal néz szembe egymással a vita színpadán. Maga a vita 90 perces és a a CBS televíziós csatornán közvetítik, amelyet Norah O'Donnell, a CBS Evening News műsorvezetője és Margaret Brennan, a csatorna Face the Nation című aktuálpolitikai műsorának házigazdája moderál.

Az alelnöki vita szabályai tükrözik a Donald Trump és Kamala Harris múlt havi összecsapásának szabályait, egy apró különbséggel: a mikrofonok nincsenek lenémítva. Bár a CBS azt mondja, hogy fenntartja a jogot a jelöltek mikrofonjainak elnémítására, azok akkor is bekapcsolva maradnak, amikor nem egy jelölt van soron. 

Mindketten állva válaszolnak a kérdésekre, ellentétben a korábbi amerikai választási ciklusok utolsó három alelnöki vitájával, amikor a jelöltek ültek. Walz a pódium mögött a színpad bal oldalára, Vance vele szemben a jobb oldalra került. 

A kampánysegítők a szünetekben ezúttal sem beszélhetnek a pároshoz és a jelöltek nem vihetnek előre megírt jegyzeteket sem a színpadra. Az élő közvetítés részeként elemzéseket, tényellenőrzéseket és reakciókat készít a CBS.

A jelölteknek két perc áll rendelkezésükre, hogy válaszoljanak a moderátorok kérdéseire. A másik jelöltnek két perc áll rendelkezésére, hogy válaszoljon. Minden jelöltnek egy perc áll rendelkezésére a cáfolatra. A CBS szerint Vance és Walz feladata egymás kijelentéseinek tényellenőrzése, de a tényellenőrök bármikor beleszólhatnak a vitába. A jelöltek két percet kapnak a záróbeszédre. Mivel Vance nyerte a pénzfeldobást, élt azon jogával, hogy ő mondja ki az utolsó szót.

Tim Walz a közlekedési miniszterrel, Pete Buttigieggel készült a vitára: késő esti és hétvégi üléseket tartott, és videókat tanulmányozott riválisáról. J.D. Vance pedig Tom Emmer republikánus kongresszusi képviselővel készült, aki Walz szülővárosát, Minnesotát képviseli. Tapasztalat szempontjából a szakértők szerint Vance lehet előnyben, részint a patinás Yale egyetemen végzett jogi tanulmányai, részint a korábbi televíziós szereplései miatt. 

Borítókép: Az első és az utolsó alelnökjelölti vitára kerül sor New Yorkban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.