India Putyin komoly beszállítójává vált

India lett Oroszország második legnagyobb beszállítója azon technológiák terén, amelyek egyebek mellett magukban foglalják a mikrochipeket és az áramköröket. Ezek nagy jelentőséggel bírnak Moszkva háborús erejének fenntartásához.

Forrás: Bloomberg2024. 10. 12. 12:38
Vlagyimir Putyin orosz elnök elbocsátja Narendra Modi indiai miniszterelnököt, miután 2024. július 9-én a moszkvai Kremlben tárgyaltak
Vlagyimir Putyin orosz elnök elbocsátja Narendra Modi indiai miniszterelnököt, miután 2024. július 9-én a moszkvai Kremlben tárgyaltak Fotó: Gavriil Grigorov Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szankciókkal érintett technológiák, mint a mikrocsipek és áramkörök, elengedhetetlenek a modern fegyverrendszerekhez és kommunikációs eszközökhöz, amelyek Oroszország haderejét növelik – közölték amerikai és európai tisztviselők, írta meg a Bloomberg.

Illusztráció Mikrochipgyártás
Illusztráció, mikrocsipgyártás (Fotó: Science Photo Library/AFP)

A korlátozás alá eső termékek indiai exportja áprilisban és májusban egyaránt meghaladta a 60 millió dollárt, ami körülbelül a duplája az év korábbi hónapjaihoz képest, júliusban pedig 95 millió dollárra ugrott, közölték nevük elhallgatását kérő tisztviselők. Indiát így csak Kína előzi meg.

Az indiai külügyminisztérium nem kívánt nyilatkozni, amikor a tendenciáról kérdezték. A legfrissebb adatok azt jelentik, hogy az orosz hadiiparba kerülő érzékeny technológia közel egyötöde Indián keresztül jutott oda – mondták a tisztviselők.

A friss adatok aláhúzzák, hogy az USA és szövetségesei milyen nehézségekbe ütköznek, amikor próbálják korlátozni Oroszország harci képességét Ukrajnában. A legtöbb ilyen kettős felhasználású terméket tilos közvetlenül Oroszországba exportálni, ezért az ország arra kényszerült, hogy harmadik országoktól vásárolja meg azokat, néha nyugati cégek leányvállalataitól vagy közvetítői hálózatoktól, írja a Bloomberg.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió erőfeszítéseik nagy részét az orosz fegyverekben található vagy azok gyártásához szükséges technológiák listájára összpontosította. Miközben a szövetségesek igyekeznek megfékezni néhány ilyen útvonalat, közben új csomópontok alakultak ki. Ezek közé tartozik India, Malajzia és Thaiföld.

Az indiai Essar Oil olajfinomító Vadinar faluban, Jamnagar közelében
Az indiai Essar Oil olajfinomító Vadinar faluban Jamnagar közelében (Fotó: AFP/Sam Panthaky)

India szerepe e téren további kihívást jelent, mivel az amerikai és az uniós döntéshozók jó partnerséget szeretnének Narendra Modi miniszterelnök kormányával, amely azonban jó kapcsolatban áll Putyinnal is. India az orosz olaj egyik legnagyobb vásárlójává vált.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök elbocsátja Narendra Modi indiai miniszterelnököt, miután 2024. július 9-én a moszkvai Kremlben tárgyaltak (Fotó: AFP/Gavriil Grigorov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.