Itt van Moszkva válasza Zelenszkij győzelmi tervére

Az orosz külügyminisztérium kemény szavakkal bírálta Ukrajna győzelmi tervét, melyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég mutatott be. A feszültség tovább nőtt a két ország között, miközben a harcok továbbra is zajlanak.

2024. 10. 21. 7:22
Egy ukrán katona 2024. október 18-án (Fotó: AFP)
Egy ukrán katona 2024. október 18-án (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alekszej Poliscsuk, az orosz külügyminisztérium egyik vezető tisztviselője drámai nyilatkozatban figyelmeztette Oroszország partnereit, hogy ne támogassák Ukrajna kezdeményezéseit. Erről ír a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Zelenszkij győzelmi tervében nincs sem terv, sem győzelem. Ahogy a békeformulájában sem volt sem béke, sem formula, és a békecsúcson sem volt sem béke, sem csúcstalálkozó. Óvjuk barátainkat és partnereinket attól, hogy támogassák ezeket az ultimátumszerű kezdeményezéseket és formátumokat, amelyekbe csalással és nyomásgyakorlással próbálják őket bevonni

 – mondta.

Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke 2024. október 17-én (Fotó: AFP)
Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke 2024. október 17-én. Fotó: AFP

Az orosz álláspont szerint Ukrajna valójában nem a békét keresi, hanem a konfliktus eszkalációját. Zelenszkij nemrég az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában tett látogatása során próbálta népszerűsíteni tervét, amit Poliscsuk újabb segélykiáltásnak nevezett.

Az ukrán győzelmi terv többek között Ukrajna NATO-tagságát tartalmazza és a támadások kiterjesztését orosz területekre. Oroszország szerint ez csak tovább élezi a helyzetet, és a NATO-t közvetlen konfliktusba sodorhatja Moszkvával.

Miközben Ukrajna a nemzetközi támogatást keresi, Oroszország ragaszkodik ahhoz, hogy nélküle nem lehet megoldást találni a konfliktusra. Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban kijelentette, hogy a tűzszünet csak akkor lehetséges, ha az ellenséges fél elfogadja Oroszország feltételeit.

Az orosz–ukrán háborúban a fegyveres összecsapások egyelőre folytatódnak, és mindkét fél a saját álláspontját tekinti kiindulópontnak bármilyen megoldáshoz.

 

Borítókép: Egy ukrán katona 2024. október 18-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.