Bármikor megindulhat a tömeges migránsinvázió Olaszország felé + videó

Mario Draghi olasz kormányfő az Európai Unió segítségét kérte, hogy támogassák az észak-afrikai államok határvédelmét, illetve az országok stabilizációs törekvéseit annak érdekében, hogy csökkenteni tudják az Olaszország irányába elinduló migránsok számát – számolt be róla a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Forrás: v4na hírügynökség2021. 05. 14. 11:56
null
Tripoli, 2021. mjus 10. Eurpba igyekv s a lbiai parti rsg ltal feltartztatott migrnsokkal beszl a Nemzetkzi Migrcis Szervezet (IOM) munkatrsa a tripoli kiktben 2021. mjus 9-n. Ezen a napon a lbiai partok eltt tbb mint 700 migrnst tartztattak fel, egy migrnsokat szllt csnak pedig hajtrst szenvedett, legalbb ten a tengerbe fulladtak. MTI/AP/Nemzetkzi Migrcis Szervezet Fotó: - Forrás: MTI/AP/Nemzetközi Migrációs Szervezet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Líbiában a jelenlegi, becsült adatok szerint legalább kilencszázezer migráns tartózkodik. Ebből 50-70 ezer ember már elérte a tengerparti területeket, és bármikor elindulhatnak Olaszország irányába. A főként afgánokból és szírekből álló tömeg nem Olaszországba, hanem elsősorban Németországba akar eljutni. A migrációs útvonalakat a líbiai hatóságok pedig nem mindig tudják ellenőrzésük alatt tartani.

Eközben Lampedusa szigetén a hotspotok 1725 embert látnak el, jelentősen túllépve a saját kapacitásaikat. A karanténhajók érkezését várják a hatóságok, mivel a tervek szerint holnap érkezik egy kétszáz fő befogadására alkalmas karanténhajó.

Mario Draghi rendkívüli konzultációt hívott össze a helyzet kezeléséért felelős miniszterekkel, Silvia Lamorgese belügyminiszterrel, a honvédelmi miniszterrel és a külügyminiszterrel, akiknek azonnali logisztikai problémákat kell megoldani azzal kapcsolatban, hogy az Olaszországba érkező migránsok újabb hullámát miként kezeljék, és az ország befogadó központjaiba hogyan osszák szét a migránsokat.

Mario Draghi terve szerint a líbiai határrendészetet a török mintához hasonlóan támogathatná az Európai Unió, így állítva meg az Olaszországba érkező migránsok hajóra szállását. Ezt a javaslatot Mario Draghi az Európai Unió következő államfői csúcstalálkozóján terjeszti be. Az elmúlt időszakban tett látogatásoknak köszönhetően az olasz kormány szoros kapcsolatot ápol a líbiai egységkormánnyal, maga Draghi személyesen is találkozott a líbiai ügyvezető miniszterelnökkel Tripoliban.

Erasmo Palazzotto képviselő véleménye szerint „a partraszállásokkal kapcsolatos vészhelyzet mindig is létezett, de egyes csoportoknak érdekében állt figyelmen kívül hagyni a problémát. Nyilvánvaló, hogy a járvány miatt az elmúlt másfél évben mindenki elfelejtette a migráció problémáját. Beszélgethetünk még róla, de cselekedni is kellene. Viszont ahhoz egy kis józan ész és politikai akarat is kellene”.

Kiemelte, hogy „Olaszországnak fel kellene emelnie a hangját, és felelősségre kellene vonnia az Európai Uniót. Jelenleg a miniszterelnök az egyetlen, aki kellő felhatalmazással rendelkezik ahhoz, hogy cselekedhessen. Matteo Salvini valójában ezért kezdeményezett tárgyalást a miniszterelnökkel, hogy együtt találják meg a megoldást a problémára. Hol van az Európai Unió és az ENSZ akkor, amikor humanitárius válság fenyegeti Olaszországot? Olaszország soha nem lesz képes egyedül megoldani egy ilyen globális válságot, az egységes fellépés Európa érdeke is.”

A történtekről a V4NA nemzetközi hírügynökség számolt be.

(A borítóképen Európába igyekvő és a líbiai parti őrség által feltartóztatott migránsokkal beszél a Nemzetközi Migrációs Szervezet munkatársa a tripoli kikötőben 2021. május 9-én. Fotó: MTI/AP/Nemzetközi Migrációs Szervezet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.