Börtön járhat a karantén megszegéséért

Oroszországban a járvány robbanás előtt áll: szerdára egyetlen nap alatt 163 új megbetegedést regisztráltak, és a 700-hoz közelített a fertőzöttek száma.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 03. 25. 17:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszországban a járvány robbanás előtt áll: szerdára egyetlen nap alatt 163 új megbetegedést regisztráltak, és a 700-hoz közelített a fertőzöttek száma. Vlagyimir Putyin államfő a súlyos helyzetre való tekintettel rendkívüli munkaszünetet hirdetett a jövő hétre, az április 22-re tervezett referendumot pedig elhalasztják.

Az elnök továbbá egyszeri, mintegy 20 ezer forintnak megfelelő juttatást ígért minden, háromévnél kisebb gyermeket nevelő család számára. Oroszország a múlt héten zárta le a határait, felfüggesztették a sporteseményeket és más tömegrendezvényeket, bezártak a múzeumok, a mozik és a színházak. A legnagyobb egyetemeken távoktatást vezettek be, a moszkvai iskolák szünetre mentek.

Moszkvában megengedték a koronavírus otthoni kezelését rendszeres orvosi felügyelet mellett, és egy új, 500 férőhelyes kórház építésébe kezdtek. Jelenleg az orosz parlament előtt van az a törvénytervezet, amely akár egymillió rubellel (mintegy négymillió forint) vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné a betegség terjesztésével járó karantén megszegését.

Folyamatosan növekszik a Covid–19 általi megbetegedések száma eközben Ukrajnában – tegnapra összesen 113 személynél mutatták ki a vírust. Kijeven kívül az ország 24 megyéjéből már 13-ban tűnt fel a kór, a legtöbb eset eddig a Csernyivci területen történt (38 fő), amely Romániával és Moldovával határos. Kárpátalján hivatalosan még nem jelentettek megbetegedést.

Szerdától Ukrajna egész területén 30 napos veszélyhelyzetet hirdettek: ez lehetővé teszi az állampolgárok jogainak részleges korlátozását, stratégiai fontosságú objektumok felügyeletét, tüntetések és sztrájkok teljes tilalmát, illetve ez lenne az alapja a kijárási tilalom bevezetésének is. Ukrajna március 12-től országos karantént hirdetett, amivel felfüggesztették az oktatási intézmények, a szórakozóhelyek és az üzletek működését az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak kivételével. A határokat már lezárták, nem járnak a távolsági buszok és a vonatok.

A legszigorúbb intézkedésekre Kijevben került sor, ahol legkevesebb 31 megbetegedést regisztráltak. A tömegközlekedést is kizárólag egészségügyi dolgozók, katonák és a nyitva tartó üzletek eladói vehetik igénybe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.