Káosz Újvidéken: Molotov-koktélokat dobáltak a városházára

Megtámadták Alekszandar Vucsics elnök pártjának irodáját – a tüntetők menekültek a rendőrök elől.

Magyar Nemzet
Forrás: B92.net2020. 07. 09. 8:46
Rendõrökre dobálnak tárgyakat tüntetõk a parlament épületénél Belgrádban.
Rendõrökre dobálnak tárgyakat tüntetõk a parlament épületénél Belgrádban. A tüntetõk a koronavírus-járvány miatt tervezett újabb korlátozó intézkedések ellen tiltakoztak. Fotó: Andrej Cukic Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megrohamozták az újvidéki városházát a koronavírus-járvány miatt meghozott intézkedések ürügyén utcára vonuló tüntetők – írja a szerb B92.net hírportál. A portál szerint a tiltakozók megrongálták a nemrég megrendezett választásokon taroló Szerb Progresszív Párt (SNS) helyi irodáját.

Este nyolc óra körül vandálok egy csoportja a városháza épületének esett; médiabeszámolók szerint a rendőrség akkor már az épületen belül tartózkodott, de nem avatkoztak közbe. A késő esti órákra már Molotov-koktélok és meggyújtott fáklyák is repültek az épület felé.

– Az erőszak nem politika, s határozottan elítélem a vandálok őrjöngését Újvidék utcáin, és a kísérletüket, hogy felgyújtsák a városházát –

fogalmazott Milos Vucsevics polgármester az erőszakos események megfékezését követően.

Anyagi és társadalmi károk

Ana Brnabics szerb miniszterelnök úgy fogalmazott: Megvédjük az ország demokratikus rendjét és stabilitását. Hozzáfűzte: az erőszakos tüntetések komoly károkat okoztak Belgrádban. Szerbia biztonságának és a régió jövőjének megőrzése mindennél fontosabb.

– Sokan vannak, akiknek ez [a tüntetések] nem felel meg. A polgárok többsége ezen az állásponton van, s ebben rejlik Alekszandar Vucsics szerb elnök ereje – mondta.

Kedd este azt követően vonultak utcára főként fiatal tüntetők, hogy Vucsics bejelentette: a rossz járványügyi mutatók miatt feltételezhetően ismét hétvégi kijárási tilalmat vezetnek be. A demonstrálók rendőrautókat gyújtottak fel és összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel.

Mégsem lesz kijárási tilalom

A heves tüntetésre reagálva egyébként a szerb elnök szerda este arról beszélt: a tiltakozás nem is a tervezett szigorító intézkedések miatt alakult ki, hanem az ellenzék szervezte. Mint mondta, olyan ellenzéki politikai erők szervezték a kedd esti belgrádi tiltakozást, amelyek nem tudtak bejutni a szerb parlamentbe a június 21-i választásokon, és a koronavírus-járvány miatt bejelentett korlátozó intézkedések csupán ürügyként szolgáltak nekik az erőszakos fellépéshez. Hozzáfűzte:

mégsem lesz kijárási tilalom, más korlátozó intézkedések azonban továbbra is várhatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.