Kiterjesztik az ingyenes tesztelést

A rendszeresen tesztelt cégek a „Biztonságos vendéglátás” címkét használhatják.

2020. 08. 29. 14:00
Vienna's legendary five star Sacher hotel prepares for reopening
HEALTH-CORONAVIRUS/TOURISM-HOTEL SACHER Fotó: Leonhard Foeger Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hónap közepétől érkeznek ismét egyre feszültebb hírek, ezért Ausztriában is magasabb fokozatra kapcsolt a koronavírus elleni védekezés – jelentette a járványkezelésben kísérleti mintalabornak számító Ausztriából a GD Consulting tanácsadó cég. Jelezték: jövő keddtől a szállodákban dolgozók mellett minden más, nyilvánosan elérhető vendéglátóhelyeken, illetve a kempingekben és az ifjúsági szállásokon is bevezetik a világon egyedülálló ausztriai szűrőprogramot.

Ebben sorra tesztelik Covid–19-re a vendégekkel közvetlenül érintkező, teljes munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalókat, hogy fenntartsák a biztonságot és útját állják a vírus terjedésének.

A hatósági laboratóriumokban vagy mobil szűrőállomásokon végzett, és október ­végéig hetente ismételt tesztelések költségeit az osztrák állam állja 150 millió eurós keretből. Augusztus végéig már több mint 113 ezer vizsgálatot végeztek. Akiről kiderül, hogy beteg, azonnal házi karanténba kell vonulnia, kritikus esetben pedig hatósági fertőtlenítést is elrendelhetnek a környezeté­ben. Egyelőre nem zárnak be nyilvános helyeket Ausztriában, csak akkor, ha egy szolgáltatónál fertőzés üti fel a fejét, és a betegség terjedése rendkívüli kockázatot jelenthet.

Fotó: Reuters

A rendszeresen tesztelt cégek az Osztrák Kereskedelmi Kamarától kapott „Biztonságos vendéglátás” címkét használhatják, amely versenyelőnyt jelenthet más vendéglátóhelyekhez képest. A gyanús esetek jelentése mindenki számára kötelező.

Bécs is szenved a külföldiek hiá­nyától, ezért a helyi gazdasági kamara javasolja a kerthelyiségekben és a teraszokon az esti 11 órás záróra feloldását.

Véleményük szerint fertőzéstől nem kell tartani, ugyanis eddig egy étterem sem bizonyult gócpontnak a klaszteranalízis szerint – idézte fel a tanácsadó cég. Szeptembertől már élesben működtetik a járási szintre bontott koronajelzőlámpa-rendszert is, amely térségi szinten teremt lehetőséget a célzott és gyors járványügyi intézkedésekhez. Ezzel egy komolyabb második fertőzési hullámot kerülnének el. Az osztrák lavinajelző rendszer elemeiből és nemzetközi gyakorlatokból összeállított indikátormix alapján színkódokkal jelölik a járványügyi kockázatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.