Lejárató kampány indult Boriszovék ellen

A bolgár kormány megbuktatására irányuló lejárató kampányokról is szó esett szombaton azon a közép-bulgáriai Sztara Zagorában megrendezett találkozón, amelyen a legnagyobb kormánypárt, a jobboldali Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért teljes vezérkara megjelent. Az ellenzéki baloldal korrupciós ügyeit leleplező kormány ellen maffiamódszereket sem nélkülöző támadássorozat indult.

2020. 06. 22. 9:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt hét közepén olyan fotók járták be a világsajtót, amelyek alvás közben, pisztollyal az éjjeliszekrényén, annak fiókjában több köteg 500-as címletű euróval és aranyrudakkal ábrázolják Bojko Boriszov miniszterelnököt (képünkön) saját hálószobájában. Egy héttel korábban egy valószínűleg 2018 áprilisában készült hangfelvétel jutott a sajtó birtokába, amelyen egy, a Boriszovéhoz hasonló hangon megszólaló férfi tesz gúnyos megjegyzéseket néhány EU-tagország miniszterelnökére, illetve közvetlen párttársnőire.

Boriszov az utóbbi esetet nem vette komolyan, mondván: jót szórakozott a felvételen, nem vizsgálja ki az ügyet. Az alvó miniszterelnökről készült képek, amelyek valószínűleg egy éve készültek, azonban a maffia módszereire emlékeztetnek, akár életveszélyes fenyegetésként is felfoghatók. Múlt szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján Boriszov elmondta, hogy politikai ellenfelei akarják eltávolítani a hatalomból, amiért országát az eurózónába vezeti. Bulgária a jövő hónapban csatlakozik az euró előszobájának számító ERM II árfolyamrendszerhez. Boriszov a baloldal által támogatott Rumen Radev államfőt azzal vádolta, hogy a kínaiaktól ajándékba kapott drónnal fényképezgeti őt, és az államfő közvetlen parancsnoksága alá tartozó kormányőrségen keresztül figyelteti.

Fotó: Reuters

A jövő tavasszal esedékes parlamenti választások előtt az ellenzéki baloldali és liberális politikai erők támadásba lendültek az egymás után négy választási győzelmet arató Boriszov ellen. A Szocialista Párt már a negyedik bizalmatlansági indítvány benyújtását fontolgatja a kormány ellen. Ivan Gesev, a tavaly nyáron megválasztott új teljhatalmú főügyész könyörtelen leszámolásba kezdett a baloldalhoz kötődő, a rendszerváltás utáni privatizációban részt vevő oligarchák ellen. A legnagyobb visszhangot az idei januári elfogatóparancsa keltette, amelyben adóelkerüléssel, zsarolással, megvesztegetési kísérlettel és bűnszervezet vezetésével gyanúsította meg Vaszil Bozskovot, aki a letartóztatása elől Dubajba menekült. Bozskov azóta rendszeresen küldi haza a kormányt kompromittáló információkat. Bulgáriai nyár néven politikai mozgalmat indított Boriszov leváltására, amelyet ötvenmillió euróval támogatna meg.

A Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért kormánypárt szombati találkozóján többször szóba került a párt egykori második emberének, Cvetan Cvetanovnak a neve. Elképzelhető, hogy az ingatlanbotrányba keveredett korábbi frakcióvezető Bozskovval szövetkezve akar bosszút állni, amiért Boriszov megfosztotta minden tisztségétől. Csak idő kérdése, Cvetanov mikor alapít új pártot, amivel akár négy-öt százalékkal is megkurtíthatja egykori pártjának szavazótáborát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.