Nemzetvédelmi okok miatt tiltják be a burkát Srí Lankán

A vallási szélsőségesség miatt, a nemzetbiztonság védelme érdekében több muszlim iskolát is bezárnak.

2021. 03. 15. 10:05
null
Forrás: Danish Siddiqui/Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több országban rendelik el az egész testet és arcot fedő muszlim női ruhadarab, a burka viselésének betiltását. Egy héttel ezelőtt Svájcban szavazták meg az intézkedést, most hétvégén pedig Srí Lanka kormánya hozta meg a döntést, kiegészítve azzal, hogy több mint ezer iszlám vallású iskolát is bezárnak a terrorizmus elleni harc szellemében. A közbiztonsági miniszter bejelentése szerint a vallási szélsőségesség visszaszorítása és a nemzetbiztonság fenntartása miatt volt szükséges meghozni az intézkedéseket. A vallási szélsőségesek esetében az eddiginél szigorúbb deradikalizációs szabályokat fognak alkalmazni.

A szigetországban 22 millióan élnek, a lakosság többsége buddhista vagy hindu. A 2012-es népszámlálás szerint a népesség tíz százalék vallotta magát muszlimnak.

– Korábban a hazánkban élő muszlim nők és lányok soha nem viselték a burkát. Mára viszont ez a vallási szélsőségesség jelképévé vált, ennek nyomán mindenképpen betiltjuk

– fogalmazott a közbiztonsági miniszter.

Srí Lankán ugyan nem gyakori a burkaviselés, azonban egy helyi szélsőséges, Zahran Hasim kifejezetten szorgalmazta, hogy a nők öltözetének mindennapi része legyen a ruhadarab. Sajtóértesülések szerint a hatóságok tavaly szereztek arról tudomást, hogy a férfi csaknem húsz nőt képzett ki arra, hogy öngyilkos merényleteket hajtsanak végre.

A burka a teljes testet és az arcot is eltakarja Fotó: Reuters/Danish Siddiqui

Az országban már korábban is napirenden volt a burkatilalom elrendelése. 2019. április 21-én, húsvétvasárnap hat robbantásos terrortámadást hajtottak végre az Iszlám Államhoz kapcsolódó fegyveres szélsőségesek, ezt követően jelentette be a kormány, hogy ideiglenesen tilos viselni az egész testet és arcot fedő ruhadarabot. A miniszter továbbá elmondta, hogy a bezárás azokat az oktatási intézményeket fogja érinteni, melyek nincsenek regisztrálva a hatóságoknál és a nemzeti oktatási politikát is figyelmen kívül hagyják.

– Senki nem nyithat csak úgy iskolát és nem taníthat a gyerekeknek azt, amit csak akar

– magyarázta a miniszter a muszlim iskolák bezárásáról.

Sokan azonban, többek közt politikusok is elmondták, hogy nem értenek egyet a döntéssel, mert szerintük a kormány csupán a buddhista vallásúaknak igyekszik kedvezni és a nők joga eldönteni, hogy viselik-e a ruhadarabot vagy sem. A civil jogvédő csoportok is felszólaltak ez ügyben, iszlamofób intézkedésnek nevezve a burkatilalom bevezetését.

Az elmúlt hónapokban egy másik ügy is hatalmas port kavart Srí Lankán: a hatóságok elhamvasztották azokat, akik a koronavírus következtében hunytak el, köztük több mint 350 muszlimot is. Az iszlám vallásban nem megengedett a hamvasztás gyakorlata, ugyanis azt a halott megalázásának tekintik, ennek nyomán a muszlim közösségek tiltakoztak ez ellen. A kormány még tavaly márciusban rendelte el, hogy a világjárvány áldozatainak holttesteit el kell hamvasztani, mert attól tartanak, az eltemetett holttestekből a talajvízbe kerülhet a kórokozó. Az intézkedést a muszlim csoportok tiltakozásai miatt múlt hónapban visszavonták.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.