Nigériai katonákat és civileket gyilkoltak meg iszlamista szélsőségesek

Legkevesebb 25 nigériai katonát és több civilt is meggyilkoltak iszlamista szélsőségesek szombaton egy rajtaütésszerű támadásban az északkelet-nigériai Damboa település térségében – közölték biztonsági források.

Forrás: MTI2019. 05. 26. 10:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A támadók olyan katonákra nyitottak tüzet, akik a forrongó Borno állam egyik falujából evakuált civileket kísértek.

Borno állam a Boko Haram nigériai terrorszervezet és más szélsőségesek melegágya.

„Csapdába ejtették és közrefogták a katonák és a civilek járműveit, majd tüzet nyitottak rájuk” – mondta a névtelenséget kérő források egyike, aki egy a hadsereget a felkelőkkel szemben támogató önbíráskodó csoport tagja.

„Néhány percig tűzharcot vívtak, de a Boko Haram szélsőségesei felülkerekedtek a katonákon” – tette hozzá.

„Hozzávetőleg húsz holttestet láttam és sok kiégett járművet” – mondta a konvojjal tartó egyik sofőr.

A katonák szombaton több települést is kiürítettek a rajtaütés térségében, hogy előkészítsék a terepet a Boko Haram elleni műveletekhez – közölték a források. Mint arról beszámoltak, az egyik civilkonvoj mintegy ötven járművet számlált.

Nigéria északkeleti, főként muszlimok lakta térségét csaknem egy évtizede rettegésben tartja a Boko Haram. Az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezetnek hűséget fogadó fegyveres csoport 2009 óta küzd egy iszlám alapokon nyugvó állam megteremtéséért, s az elmúlt években több támadást hajtott végre a szomszédos Kamerunban, Csádban és Nigerben is. Tevékenysége miatt az érintett országokban több ezren vesztették életüket, és mintegy 2,5 millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.