Pénzjutalom az oltásért, büntetés a kidobott vakcinákért

A járványügyi korlátozások enyhítésével párhuzamosan az oltási hajlandóság is alábbhagyott Európa-szerte. Azonban egyre több ország aggódik a negyedik járványhullám kitörése miatt, emiatt ismét sürgetik az oltások felvételét. Számos kormány különböző kampányokat indított az oltási kampányok felgyorsításáért.

2021. 07. 08. 6:35
Drive-in vaccination campaign in Meerbusch
05 June 2021, North Rhine-Westphalia, Meerbusch: An employee injects a dose of Johnson & Johnson vaccine into the arm of a man riding a cargo bike during a drive-in vaccination drive. Nearly 3,000 vaccinators get their shots in their cars or on foot. Photo: Henning Kaiser/dpa (Photo by HENNING KAISER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: HENNING KAISER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénzbüntetés a kidobott oltásokért

Az oltási központok többségét üzemeltető Német Vöröskereszt (DRK) tapasztalatai alapján az utóbbi napokban csökkent az oltási hajlandóság Németországban. Mario Czaja, a szervezet vezetője elmondta, Berlinben például az esetek 5-10 százalékában a regisztráltak, főként a fiatal férfiak, ne mennek el a második oltásra. Több német politikus és szakember sürgeti, hogy ezekre a személyekre 25-30 eurós pénzbüntetést szabjanak ki a hatóságok.

– A kimaradó időpontok miatt lassul az oltási kampány, ráadásul a felhasználatlan oltóanyagokat ki kell dobni

– mutatott rá Karl Lauterbach epidemiológus és szociáldemokrata parlamenti képviselő.

Mobil oltópont Észak-Rajna-Vesztfáliában. Mozgásba lendülnének Fotó: Europress/AFP

Anton Börner, a BGA gazdasági érdekképviselet elnöke pedig azt közölte, hogy a büntetések mellett az oltási kötelezettség bevezetését is fontolóra kellene venni. Nem mindenki ért azonban egyet ezzel az állásponttal, Franziska Giffey volt szövetségi családügyi miniszter úgy gondolja, amerikai mintára pozitív ösztönzést kellene alkalmazni.

– Például be lehetne vezetni, hogy koncertekre, sporteseményekre, múzeumokba szóló ingyenes belépő jár a második oltásért

– fogalmazott a politikus.

A 83 milliós Németországban – hétfői adatok szerint – 47,2 millióan kapták meg az első adag oltást és mintegy 32,7 millióan vették fel a második adagot.

Oltópontok a plázákban

A szomszédos Ausztriában is aggodalmat okoz a delta variáns terjedése, noha egyelőre alacsonyak a fertőzöttségi mutatók. Több osztrák tartományban rendkívüli kampánnyal igyekeznek az embereket az oltás felvételére késztetni. Bécsben például a szombaton kezdődött filmfesztivál látogatóinak ideiglenes oltópontot állítottak fel a városházánál, ahol időpont-egyeztetés nélkül lehetett felvenni az oltást. Tirolban pedig „oltóvasárnapot” tartottak a tartományban érvényes lakcímmel vagy bejelentetett munkahellyel rendelkezőknek. A felső-ausztriai Linz legnagyobb bevásárlóközpontjában szerdától bárki kaphat oltást, akár belföldi turisták is. Az ORF arról adott hírt, hogy Linzben a Johnson & Johnson-vakcinát alkalmazzák, melyből elegendő egy oltás is.

– Több mint 130 személy kaphatja meg a koronavírus elleni oltást egy nap alatt

– jelentette ki korábban Julie Kretz, a Passage Linz bevásárlóközpont munkatársa.

Sajtóértesülések szerint a szintén felső-ausztriai Innviertel régióban is lehet ilyen kampányra számítani. Ausztriában ez idáig mintegy 8,2 millió oltást adtak be, mindkét adag vakcinát azonban csak 3,4 millióan kapták meg, a lakosság közel negyven százaléka.

Pénznyeremény a vakcinalottón

Lettország hétfőn csatlakozott az oltási kampányt különböző ösztönző intézkedésekkel felgyorsítani kívánó államok sorához. Daniels Pavļuts lett egészségügyi miniszter bejelentése szerint lottósorsolást fognak tartani száztól százezer euróig terjedő pénznyereményekkel, hogy ezzel biztassák az embereket a koronavírus elleni oltás felvételére. A politikus elmondta: a sorsolásokat augusztustól fogják megrendezni, hetente kisebb, havonta pedig nagyobb értékű díjak elnyerésére lesz lehetőség. A programban kizárólag azok vehetnek részt, akik a sorsolást megelőző fél évben beoltatták magukat.

– Lottósorsolások és játékelemekkel átszőtt, egyéb társadalmi motivációs programok a világ számos országában vannak, ezért mi is élünk ezzel a nemzetközi gyakorlattal a legfőbb cél érdekében

– fogalmazott Pavļuts hétfőn.

Krisjanis Karins lett miniszterelnök kötelezővé tenni bizonyos társadalmi csoportokban az oltások felvételét
Fotó: MTI/EPA pool/Johanna Geron

Korábban már az amerikai Maryland államban is bevezették a „vakcinalottót”. Krišjānis Kariņš lett miniszterelnök arról számolt be, a kormány fontolgatja a védőoltások kötelezővé tételét bizonyos foglalkozási csoportoknak, bár konkrétumokat nem említett. Az oktatásügyi miniszter ugyanakkor felvetette, hogy a tanárok is felkerülhetnének a lajstromra. A közel 1,9 millió lakosú Lettországban ez idáig mintegy 1,2 millió oltást adtak be, azaz a lakosság körülbelül 31 százaléka kapta már meg mindkét adag oltást.

Pénzjutalom, szabadnap és kuponok Délen

Az oltások felvételét célzó „ösztönző” kampányok a balkáni országokban is egyre népszerűbbek. A járvány kezelésével megbízott montenegrói válságstáb vasárnap közölte, hogy a közszférában dolgozók egy szabadnapot, a nyugdíjasok pedig ötveneurós idegenforgalmi kupont kapnak, ha még júliusban felveszik valamelyik, koronavírus elleni védőoltást. A közel 630 ezer fős montenegrói lakosság mintegy negyedét oltották már be.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök még június végén jelentette be,

150 euró (52 ezer forint) pénzjutalmat kínál a kormány azoknak a fiataloknak, akik a koronavírus elleni vakcina legalább első dózisával beoltatják magukat.

A közlemény szerint az ajánlat 940 ezer, 18 és 25 év közötti fiatalra terjed ki. Athén 141 millió eurót (ötvenmilliárd forintot) különített el a célra annak érdekében, hogy július végéig a lakosság csaknem hatvan százalékát beoltsák. A fiatalok az oltásért cserébe egy úgynevezett szabadságkártyát kapnak – amelyre a pénzjutalmat átutalják –, melyet szállodai foglalásra, komp- és repülőjegyekre, illetve koncertekre és múzeumi belépődíjakra is költhetnek. Görögországban több mint 8,8 millió oltást adtak be eddig, a teljes lakosság átoltottságának aránya már meghaladta a negyven százalékot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.