Új voksolással akarnak stabilitást Bukarestben

Előre hozott parlamenti választások következhetnek Romániában, az ősszel esedékes megméretés helyett már tavasszal az urnák elé járulhatnak a szavazók. Klaus Johannis államfő több alkalommal is szorgalmazta az idő előtti voksolást, arra hivatkozva, hogy a jelenlegi erőviszonyok a törvényhozásban nem biztosítják a stabil kormányzást.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ludovic Orban kormányfő, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke a minap kijelentette: az előre hozott választásokra feltétlenül szükség van, mivel a jelenlegi parlamenti összetétellel nagyon nehéz kiemelt fontosságú törvényeket elfogadni. A PNL alelnöke, Rareș Bogdan állítása szerint legkésőbb áprilisban új megméretést tartanak. Mint mondta, a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt (PMP), valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatja a tervet.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök egy néhány nappal ezelőtti rádióinterjúban valóban az idő előtti választások mellett érvelt, holott korábban elutasította ezt a megoldást. A politikus szerint 2012 óta állandósult a bukaresti kormányzat politikai instabilitása. – Hét és fél év alatt kilenc kormányunk volt. Amikor ilyen gyorsan váltják egymást a kormányok, nem lehet tervezni és nem lehet végrehajtani a kormányprogramot – fogalmazott Kelemen. Úgy vélte, valamikor a júniusra tervezett önkormányzati választás előtt kellene előre hozott választást tartani. Elemzők szerint az RMDSZ vezetőjének álláspontja azért változott, mert a kormányfő csak ezzel a feltétellel vállalt garanciát arra, hogy nem módosít a választási törvényen, és továbbra is egyfordulós rendszerben döntenek a polgármesterekről, ami kedvez az RMDSZ-nek.

Az előre hozott választások megszervezéséhez a román alkotmány értelmében előbb a kormánynak le kell mondania vagy bizalmatlansági indítvánnyal meg kellene buktatni. Ezt követően hatvan napon belül két kudarccal záruló parlamenti kormányalakítási kísérlet esetén az államfő kezdeményezheti a törvényhozás feloszlatását és egy új megméretés kiírását. Ilyenre még nem volt példa Romániában.

Két friss felmérés is azt jelzi, hogy a jelenleg kisebbségben kormányzó PNL nyerné a választásokat. A második helyen a Szociáldemokrata Párt végezne, a harmadikon pedig a Mentsétek meg Romániát Szövetség. A Victor Ponta volt miniszterelnök vezette Pro Románia Pártnak izgulnia kell az ötszázalékos parlamenti küszöb átlépése miatt, akárcsak a Traian Băsescu exállamfő által alapított PMP-nek.

Megszentelt iroda

Marcel Vela belügyminisztert azzal vádolják, hogy együttműködött az egykori kommunista titkosrendőrséggel, a Securitatéval. A tárcavezető mindent tagad. Vela nemrég azt nyilatkozta, Nicolae Ceaușescu egykori irodájában dolgozik, s negatív energiát érez a helyen, ezért a karánsebesi püspökhöz fordult, akit vízkeresztre meghívott a belügyminisztériumba, hogy szentelje meg az irodát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.