Varga Judit: Elfogadhatatlan a német elnökségi javaslat

Nem lehet a jogállamiságot úgy védeni, hogy közben a legelemibb jogállamisági alapelveket rúgjuk fel.

Forrás: MTI2020. 09. 29. 17:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadhatatlan az EU új költségvetési feltételrendszerével kapcsolatos német elnökségi javaslat, amely az uniós szerződések egyoldalú módosítását jelenti – írta Varga Judit a hivatalos Facebook-oldalán kedden.

„Nem lehet a jogállamiságot úgy védeni, hogy közben a legelemibb jogállamisági alapelveket rúgjuk fel. Ez nem a jog uralma, hanem egyszerű zsarolás” – fogalmazott az igazságügyi miniszter.

„A jogállamiság közös értékünk, amelyet az Európai Unióról szóló Szerződés 7. cikke véd. Újabb jogállamisági mechanizmusok létrehozásához a tagállamok egyhangú döntésére és a szerződések módosítására van szükség. Az állam- és kormányfők júliusi megállapodása ennek megfelelően nem jogállamisági, hanem költségvetési védelmi mechanizmus létrehozásáról döntött” – emlékeztetett Varga Judit.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

„Minél hamarabb segítséghez kell juttatni azokat a tagállamokat, amelyeknek erre a legnagyobb szüksége van. A javaslat a gyors és hatékony fellépést veszélyezteti azzal, hogy újra megnyitja az állam- és kormányfők júliusi megállapodásával már lezárt kérdéseket. Ez a »fukar« tagállamok célja, amelyek valójában sohasem akarták támogatni az európai gazdaságok talpra állítását” – írta a miniszter.

„Támogatjuk az uniós költségvetés védelmének erősítését. A német javaslat azonban erre alkalmatlan. Vissza kell térni az Európai Tanács júliusi döntéséhez, és egy valóban költségvetési védelmi eszközről kell folytatni a tárgyalásokat” – áll Varga Judit Facebook-bejegyzésében.

;

Varga Judit megmutatja a miniszterelnök levelét

„Miniszterelnök úr az alábbi levelet küldte az Európai Bizottság elnökének” – kezdi bejegyzését az igazságügy-miniszter.

„Věra Jourová – az Európai Bizottság alelnöke – Magyarországot nyilvánosan »beteg demokráciának« nevezte, és azzal sértegette az Európai Unió magyar állampolgárait, hogy »nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt nyilvánítsanak«.

E kijelentések nemcsak a demokratikusan megválasztott magyar kormány elleni – lassan már szokásosnak tekinthető – támadást jelentenek, de sértőek Magyarországra és a magyar emberekre nézve is. Az előbbi helytelen, az utóbbi elfogadhatatlan.

Mivel az alelnök kijelentései összeegyeztethetetlenek a mandátumával, elkerülhetetlen a lemondása. Amíg ez nem történik meg Magyarország felfüggeszt minden kétoldalú politikai kapcsolatot Věra Jourovával.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.