Zöld igazolvány: Brüsszel kiskaput nyit a kínai és orosz vakcinának

Minden tagállam saját hatáskörében nyilváníthatja majd védettnek a keleti oltóanyagokkal ellátott európaiakat, derül ki a friss uniós javaslatból.

2021. 03. 17. 9:20
Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), in Buenos Aires
Szputnyik V érkezik Buenos Airesbe. Fotó: Agustin Marcarian Forrás: EUTERS/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság szerdán terjeszti elő javaslatát az európai oltási, úgynevezett zöld igazolványokra vonatkozóan – a lépés a turisztikai szektor kontinensszerte történő nyitását, valamint az utazási korlátozások csökkentését célozza. A biztosi testület mai ülésén megszavazandó – lapunk által is látott – terv alapján az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinával beoltottak automatikusan megkaphatják az európai tanúsítványt,

ám a sürgősségi eljárásban engedélyezett oltóanyagok tulajdonosainak sem kell aggódniuk: az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm esetében minden tagállam saját hatáskörében nyilváníthatja majd védettnek az ezekkel beoltott európaiakat.

A kiskapukra amiatt volt szükség, mert Brüsszel az egészségügyi válság közepén nem diszkriminálhat polgárokat, főleg úgy, hogy egyébként a kontinens egyetlen országában sem kötelező a vakcina elfogadása. – Mindenkinek ajánlani kell valamilyen lehetőséget – fogalmazott egy brüsszeli forrás lapunknak. Azt is megerősítve:

a zöld igazolványokat felvezető uniós tárgyalásokon Magyarország – az egyetlen olyan tagállam, amely már az orosz és kínai oltóanyagot is használja – markáns álláspontot képviselt.

Utóbbiról egyébként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is beszélt kedden Belgrádban. Mint fogalmazott, Magyarország részt vesz a Covid-útleveleket előkészítő uniós beszélgetésekben, és ragaszkodik ahhoz, hogy a dokumentum senkivel szemben sem lehet diszkriminatív.

Az Európai Bizottságon belül is látványos törésvonalakat eredményezett az oltási igazolványok ügye: múlt héten a brüsszeli Euronews portál Margaritísz Szkínász, az európai életforma előmozdításáért és Didier Reynders igazságügyi biztosra hivatkozva szellőztette meg, hogy a kínai és orosz vakcinákra nem vonatkozik majd az uniós védettség. Thierry Breton belső piacért felelős biztos – ugyancsak ezekben a napokban – viszont kijelentette: észszerű lépés, ha a tagállamok orosz és kínai vakcinát vásárolnak. Úgy tudjuk, az EU jogszabály-kezdeményező testületében gyakorlatilag az utolsó pillanatokig egyeztettek a mai javaslat részleteiről. Annak valamennyi elemére a tagállamoknak, illetve az Európai Parlamentnek is rá kell bólintania.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.