Zsidó vicc miatt zajlik boszorkányüldözés egy humorista ellen

A hamburgi fesztivál visszavonta Lisa Eckhart osztrák humorista meghívását, mert sértőnek találták a vicceit.

2020. 08. 31. 19:32
Lisa Eckhart
The Austrian cabaret artist Lisa Eckhart stands on stage during the award ceremony of the German Cabaret Award in Nuremberg, Germany, 13 January 2018. Eckhart received the advancement award endowed with 4000 euros. Photo: Daniel Karmann/dpa Fotó: Daniel Karmann Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Erre nem fogok reagálni. Megteszik helyettem az antiszemitizmus-kutatók, mint például Götz Aly, aki ostoba német boszorkányüldözésnek tartja a történteket. Sok ember, köztük odaadó rajongóim is megcáfolták a vádakat – mondta az ORF közszolgálati osztrák csatornának adott minapi interjújában Lisa Eckhart. A saját kabaréműsoraival hírnevet szerzett szókimondó fiatal osztrák művésznőről hetek óta cikkezik a német sajtó annak kapcsán, hogy egy szeptember közepén esedékes hamburgi irodalmi fesztivál visszavonta a meghívását, amelyen Eckhart egy most megjelenő könyvéből tartott volna felolvasást. A szervezők arra hivatkoztak, hogy egyes baloldali hamburgi köröktől érkezett fenyegetések alapján nem tudják biztosítani a művésznő testi épségét.

Lisa Eckhart nincs tekintettel senkinek az érzelmeire és érzékenységére, ha a humorról van szó. Gúnyt űz bárkiből és bármiből. Az ORF-nek adott interjúban is bevallotta: kijelentéseiért soha senkitől nem kért bocsánatot.

– Nagy haladást értünk el a történelem során. Jött az iparosodás. Ez azt jelentette, hogy az embereknek nem kellett többé robotolniuk. Megtették helyettük az indiaiak

– idézte a német sajtó egy korábbi, sértőnek titulált kiszólását. Meghökkentést keltett az elutasított menedékkérők hazatoloncolásáról szóló vita kapcsán tett kijelentése is: „Ellenzem a repülővel történő hazatoloncolásukat. Ez fejenként egy tonna szén-dioxid-kibocsátást jelentene. Nálam a környezetvédelem előbbre való az idegengyűlöletnél. Hagyjuk őket gyalog, élelem nélkül hazamenni, ellenkező esetben az elszórt szemét alapján visszatalálnak Európába, mint Jancsi és Juliska.”

Fotó: Europress/AFP/Daniel Karmann

Igazán nagy felháborodást azonban a két évvel ezelőtt szexuális zaklatási vádakkal illetett hollywoodi filmproducerekről és -rendezőkről szóló vicce váltott ki.

– Mindig elleneztük a vádat, miszerint a zsidókat csak a pénz érdekli. Most hirtelen kiderül, tényleg nemcsak a pénz érdekli őket, hanem a nők is. Ezért kell nekik a pénz

– mondta Eckhart 2018-ban a WDR német tévécsatornán, mire a berlini kormány antiszemitizmus elleni kormánybiztosa, Felix Klein az ominózus szavak eltávolítását követelte a WDR internetes médiatárából.

A német sajtó e szavakkal illusztrálta azt, miért vált Lisa Eckhart nemkívánatos személlyé a liberalizmus és a politikai korrektség fellegvárának számító Hamburgban. A művésznőt antiszemitának nevezte több németországi zsidó szervezet, illetve jobb- és baloldali politikusok egyaránt. Kitiltása az irodalmi fesztiválról nagy vitát generált. Eckhart egyik kollégája, Dieter Nuhr például totalitárius intézkedésnek nevezte a szervezők lépését, szerinte manapság az utcai csőcselék határoz arról, kinek a művészete engedélyezett.

– Lisa Eckhart nem antiszemita, csupán nem elég baloldali

– hangsúlyozta humoristatársa. Maga a művésznő is úgy nyilatkozott nemrég a DPA német hírügynökségnek adott interjúban, hogy a rasszizmust nem tabuvá kell emelni, hanem viccé kell lealacsonyítani. – Eckhart az első könyvéből tartott volna felolvasást. Ha a baloldalnak az volt a szándéka, hogy eltérítse az emberek figyelmét erről a műről, akkor e kísérletük egyértelműen kudarcot vallott. A vita miatt most számos recenzió készül majd – írta a véleménycikkében a liberális Süddeutsche Zeitung napilap.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.