A hazai kultúra idei ötven kiválasztott arca

B. Orbán Emese
2019. 04. 17. 15:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmadik alkalommal állította össze a Kult50 – A kultúra ötven arca című kiadványát a Fidelio. Amint a kedden a Rózsavölgyi Szalonban tartott sajtótájékoztatón is hangsúlyozták, hogy ez se nem díj, se nem rangsor, hanem mindig az előző esztendő helyzetképe a kultúráról, a művészetről, jelentős teljesítményekről, gondolatokról, alakításokról, könyvekről, zenékről, hangokról, és idén már „ügyekről” is.

Idén a kategóriák köre tízre bővült és szakmai védnökök – zömük a korábbi évek Kult50-esei közül került ki – segítették a döntést a jelölések alapján. A tíz kategória: prózai színház és bábszínház (védnök: Szikszai Rémusz), zenés színház (védnök: Bodor Johanna), film (védnök: Tasnádi István), irodalom (védnök: Háy János), vizuál (védnök: Magyarósi Éva), klasszikus zene (védnök: Vajda Gergely), jazz, folk, world zene (védnök: Szirtes Edina Mókus), önálló kategóriát kapott a tánc és a mozgás­színház (védnök: Gergye Krisztián) és a két teljesen új kategória a popkultúra (védnök: Novák Péter) és „Az Ügy” (védnök: Miklósa Erika – képünkön).

Az idei „ötven” a kategóriák védnökeivel és a szervezőkkel
Fotó: Gordon Eszter

A Fidelio print lapja és a Kult50 főszerkesztője, Molnár Barbara a popkultúra kategória megjelenését azzal indokolta, hogy nem attól színvonalas egy kulturális termék, hogy popkultúrának vagy magaskultúrának nevezzük és a mainstreembe való beemelés nem jelent színvonalesést. Az Ügy kategóriát pedig azok elismerésére hozták létre, akiknek a kultúraközvetítés társadalmi szerepvállalás is. Kategóriánként 5-5 kulturális szereplő kerülhetett a ­Kult50-be, őket a közönség és a szakma javaslatai alapján a szakmai védnökök és a Fidelio szerkesztőségének konszenzusos döntése révén választották ki. Új az is, hogy ebben az évben már nemcsak művészek, alkotók, hanem együttesek, egyesületek, kulturális menedzserek, újságírók és egy egész hírportál is bekerült a névsorba.

A Fidelio Kult50 ingyenes különszámán kívül mostantól hetente két alkalommal, kedden és csütörtökön a Fidelio honlapján videókban is bemutatják a kultúra arcait és közönségtalálkozókat is szerveznek, ahol személyesen lehet majd találkozni az idei „ötvennel”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.