időjárás 15°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

A népzene kitüntetett ünnepe

Magyar Nemzet
2019.04.27. 13:44
A népzene kitüntetett ünnepe

Tizedik alkalommal rendezi meg a Fonó a Budapest Folk Festet, amelyhez idén társrendezőként a Hagyományok Háza is csatlakozott.

„A Budapest Folk Fest továbbra is mindazon produkciók találkozási helye, melyek elismerik a népzene ősi erejét, ha kell, XXI. századivá teszik azt, vagy netán hozzá sem nyúlva közvetítenek valami időtlenséget és szépséget – melyet mi kitüntetett ünnepként élünk meg, újra és újra bizonyítva Budapest folkfővárosi szerepét!” – nyilatkozta Horváth László fesztiváligazgató a pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

A tizedik, jubileumi fesztivál négy helyszínen várja a közönséget május 22–25. között: a Fonóban, a Hagyományok Házában, a Kobuci Kertben és a TRIP Hajón. Hagyományosan a Fonó Szerda táncházzal indul a sorozat a Bazseva és a Dalinda zenekarokkal, tánctanítással és táncházzal. Másnap a Hagyományok Házában a Kisebbségek Hangjai koncerteken az EtnoRom, Goran Bojcevski Ljubljanában élő macedón klarinétművész és zeneszerző kvartettje lesz hallható, a Kobuci Kertben pedig az Erdőfű zenekar és a PásztorHóra tart táncházat.

A zárónapon különleges program lesz: a fonóbéli török esten kiváló fellépőkkel, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség gálaműsorában pedig hagyományőrző együttesek generációival találkozhatunk, akiket Sebestyén Márta háziasszonyként lát vendégül a Hagyományok Háza színpadán, este pedig a határon túli hagyományőrzőket képviselve a szászcsávásiakkal kiegészülve lesz fergeteges táncház.

Bármelyik este is csatlakozunk a fesztiválhoz, az ismerős muzsikák mellett mindig találkozunk majd valami újjal.

Bővebb információ a Budapestfolkfest.hu oldalon található.