Páger Antal hagyatéka múzeumba került

Páger Antal színművész hagyatéka a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) gyűjteményébe került.

Forrás: MTI2019. 04. 05. 20:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csiszár Mirella, a PIM – OSZMI munkatársa, a múzeum osztályvezetője a hagyatéknak a Bajor Gizi Színészmúzeumban való ünnepélyes átadásán pénteken Budapesten elmondta: Páger Antal (1899-1986) Kossuth-díjas színművész a modern magyar színjátszás egyik legnagyobb egyénisége nemcsak a színpadon, a filmvásznon is emlékezetes alakításokkal írta be a nevét a magyar kultúrtörténetbe. Életét és művészi pályáját furcsa kitérők, csúcsok és hullámvölgyek tarkították, de színészi tehetségét soha senki nem vonta kétségbe.

A művész életútjának dokumentumait unokái, Gyarmathy Krisztina, Gyarmathy Beatrix és Gyarmathy Antal ajándékozták a PIM tagintézményeként működő OSZMI gyűjteményének.

Török Petra, a PIM főigazgató-helyettese a hagyatékot átvéve elmondta: a most ajándékul kapott kollekcióban levelek, iratok, Páger Antal rajzaival díszített filmforgatókönyvek, szövegkönyvek, fényképek, rajzok és személyes tárgyak találhatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.