Gálahangversenyen adták át a Cziffra-fesztivál díjait

Vasárnap este a Zeneakadé­mián átadták az 5. Cziffra György-fesztivál díjait, majd Vadim Repin hegedűművész, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész és a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertjét hallgathatta meg a közönség Hollerung Gábor vezényletével. Ezzel zárult a nyolcnapos programsorozat, amely idén is telt házzal zajlott négy helyszínen.

Magyar Nemzet
2020. 02. 25. 12:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2017-ben hagyományteremtő szándékkal alapították Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész kezdeményezése nyomán a Cziffra György-fesztivál díjait azzal a céllal, hogy a pályájuk elején járó tehetségeket, valamint az egy élet munkásságának eredményeként a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket mind erkölcsi elismeréssel, mind pedig anyagi hozzájárulással honorálják. A X. kerületi önkormányzat és a XIII. kerületi önkormányzat által támogatott díjakat minden évben a Cziffra-fesztivál gálahangversenyén osztják ki és teszik közzé. A zsűri elnöke Vigh Andrea Liszt- és Prima díjas hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. Az idén a Cziffra György-fesztivál Életműdíját Kovács János karmester és Takács-Nagy Gábor hegedűművész, karmester kapta. A Tehetség díjat Pálfalvi Tamás trombitaművésznek és Kovács Gergely zongoraművésznek, az Ifjú Tehetség díjat pedig Gyúró Andrásnak (ütőhangszerek), valamint megosztva Haraszti Emmának (hegedű) és Dénes Andrásnak (harsona) ítélte a zsűri.

Vadim Repin és Balázs János közösen lépett fel
Fotó: Teknős Miklós

Az 5. Cziffra-fesztivál programjában szerepelt Lendvay József (hegedű), Oláh Kálmán (zongora), Tompos Kátya (ének), a Hot Jazz Band, Sárközy Lajos és Zenekara, Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalomművészek, Káel Norbert és a Jazzical Trió, valamint a fesztivál­alapító Balázs János. A művészetet a tudománnyal összekötő estéken Pál Feri atya, Vizi E. Szilveszter és Bagdy Emőke volt az eseménysorozat vendége, a Győztesek koncertjén pedig Boros Misi, Balázs-Piri Soma, Balogh Ádám, Horti Lilla, Pusker Júlia, Szabó Marcell, Devich Gergely, Ürmös Sándor lépett színpadra. Simon Izabella zongoraművész és művésztársai a gyerekeknek tartottak hangszerbemutató koncertet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.