Zenélést és az életet is érintő kérdések

A zene szabadsága mottóval rendezik meg február 16. és 23. között a Cziffra György Fesztivált. Az idén ötödik alkalommal megtartott programsorozat kiemelt vendége ezúttal Vadim Repin hegedűművész, aki a gálakoncerten lép fel február 23-án a Zeneakadémián a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral és Balázs János zongoraművésszel. Az est keretében adják át a Cziffra-fesztivál díjait három kategóriában.

Izsó Zita
2020. 02. 01. 9:45
null
Vadim Repin a február 23-i gálahangversenyen lép fel Fotó: Gela Megrelidze
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A klasszikus zenei hangversenyek mellett izgalmas, a művészetet a tudománnyal összekapcsoló programokkal is találkozhat a közönség az idei Cziffra György Fesztiválon. Ezenfelül bárest, kiállítás, filmvetítés és dzsesszkoncert is szerepel az eseménysorozatban.

A Lélek és logika című esten Pál Feri atya, Vizi E. Szilveszter és Bősze Ádám beszélgetését hallgathatjuk meg a zenélést és az életet is érintő fontos kérdésekről. Az estet Lukács Miklós és Balogh Kálmán Cimbalomduója tölti meg muzsikával.

Bagdy Emőke pszichológus a Cziffra-fesztivál részére készítette hiánypótló előadását, amelyben a tudomány és a művészet segítségével kalandozhatunk a tudatállapotok között, és a művészi lét életformájának egyedi kihívásaira keressük a megoldásokat. Az estet Balázs János zongorajátéka színesíti.

Paganini virtuozitását idézi meg a Paganini Plusz című koncert. Paganini caprice-ait Lendvay József Liszt-díjas érdemes művész játssza, aki 1997-ben Paganini-díjat vehetett át. A hangversenyt egyedivé téve az eredeti művek rögtön két tükörben is közönség elé tárulnak: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész a Liszt Ferenc által zongorára komponált etűdöket játssza el, majd Oláh Kálmán Liszt- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész erre az eseményre készített átdolgozásában hallgathatjuk meg a művek XXI. századi transzformációját.

Vadim Repin a február 23-i gálahangversenyen lép fel
Fotó: Gela Megrelidze

A Cziffra-fesztiválon egy báresten is részt vehetnek az érdeklődők: Tompos Kátya a Hot Jazz Banddel, valamint Sárközy Lajossal és zenekarával a korabeli bárok világát és a két világháború közti boldog békeidők különleges hangulatát idézi meg a múlt század 20-as, 30-as, 40-es évek slágereinek segítségével.

A fesztiválon fellép még a Jazzical Trió, valamint Simon Izabella zongoraművésznő, aki a legkisebbeknek tart interaktív, zenés-mesés klasszikus zenei „beavató” koncertet Kőszeghy Csilla meseillusztrátorral és a Zeneakadémia növendékeivel.

A Cziffra-fesztivál idén is kiemelt figyelmet fordít a fiatalok támogatására, évről évre díjakkal, mesterkurzusokkal és bemutatkozási lehetőségekkel segíti a jövő művészeit. A Győztesek koncertjén a jövő generáció legtehetségesebb művészei kerülnek fókuszba február 19-én a MOMKultban: a Cziffra-fesztivál díjazottjai, a BMC Nemzetközi Cimbalom- és a Bartók-világverseny, valamint a Virtuózok győztes szólistái lépnek fel, így Boros Misi, Szabó Marcell, Horti Lilla, Pusker Júlia, Devich Gergely és Balázs-Piri Soma, Ürmös Sándor és Balogh Ádám. A fesztiválprogramot megelőzi a Cziffra-fesztivál mesterkurzusa, amely idén bővült: a zongora- és a cigányprímás-oktatás mellett Miklósa Erika énekkurzusán is részt lehet venni a X. kerületi Kroó György Zeneiskolában február 14–16. között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.