időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

A könyvtárak segítik a hírolvasók tudatosságát

Pataki Tamás
2020.05.21. 19:34

A koronavírus-világjárvány jó táptalajt ad az álhírek terjedésének, ilyenkor gyakrabban tűnnek fel azok az állítólagos „szakértők”, akiknek bejegyzései, posztjai és videói a közösségi oldalakon vírusként keringve hivatkozási alappá válnak. Éppen ezért most – jobban, mint valaha – életbevágó felismerni az álhíreket, és felvértezni magunkat a hamis és a megtévesztő információk kiszűrésének képességével.

A könyvtárak a hiteles információk tárházai, ezért feladatuknak tekinti az álhírek elleni küzdelmet is, például úgy, hogy a megbízhatónak ítélt információforrásokat közzéteszik, megosztják. Ma már azonban ez sokszor kevés. Legalább ennyire lényeges az, hogy néhány egyszerű, forráskritikát alkalmazó módszer átadásával segítsék a hírolvasók tudatosságát.

Magyarországon az Országos Széchényi Könyvtár és a kereteiben működő Könyvtári Intézet honlapján az álhírek visszaszorítására szolgáló információkat összefoglaló szemletanulmány vált elérhetővé, amely számos nemzetközi kezdeményezésre felhívja a figyelmet.

A Könyvtári Intézet – folyamatosan követve az aktuális nemzetközi szakmai trendeket – már 2019-ben beemelte a népszerű Határtalan könyvtár – K2 továbbképzési műhelysorozat témái közé az álhírek könyvtári kezelését Húzzuk be a fake-et! Könyvtárak az álhírek ellen címmel. A március elején indult Könyvtárak.hu portál, amelyet az intézet munkatársai gondoznak, azonnal reagált a koronavírus hazai megjelenése miatt a „könyves közgyűjteményekre” háruló átállási problémákra azzal, hogy felületet kínált a távoli elérésű könyvtári szolgáltatások bemutatására, a forráshelyek térképes megjelenítésére.

Az információáradatban való eligazodás megkönnyítése érdekében számos magyar bibliotéka gyűjtötte össze és tette közzé online csatornáin az országos és az adott településre vonatkozó, koronavírussal kapcsolatos rendelkezéseket, a megbetegedés megelőzésére szolgáló tanácsokat. A honlap indulása óta 272 könyvtár osztotta meg a nagyközönséggel a vészhelyzet alatt is működtetett szolgáltatásait. Közülük 70 intézmény pedig kifejezetten a pandémiával kapcsolatos hiteles információkat is szolgáltat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.