A megváltást a másik ember mosolyában kell keresni

Haumann Péter az egyik legnagyobb magyar színész. Neil Simon Napsugár fiúk című színdarabjában, amelynek bemutatója 1998-ban volt a Játékszínben, az interneten viszont a 180. előadás látható (2003-ban rögzítette a televízió), egyszerre játszik egy elesett idős embert, akinek sok nyűge és baja van, és egy öregedő színészt, aki még néhány utolsó öregkori szerepre vágyik.

2020. 05. 23. 8:14
Haumann Péter
Budapest, 2015. szeptember 9. Haumann Péter színész a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának stúdiójában. MTVA Fotó: Zih Zsolt Fotó: Zih Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azért nevezem Haumann Pétert az egyik legnagyobb színésznek, mert ezt kevesen tudják úgy előadni, hogy miközben sokat nevet a közönség, a szíve megszakad ezért a kedves öregemberért. Ráadásul Haumann egy olyan idős színészt alakít, akinek maga az öregkor az egyik legnagyobb szerepe. Nehéz feladat, mert egyrészt egy kellemetlenkedő idős urat kell játszania folyamatosan, másrészt azt is érzékeltetnie kell a színdarabbéli színésznek, hogy ő azért még jó ember, jó színész, helyén van az esze és a szíve. A humor forrása sok esetben az, hogy ezt mindig nehéz összeegyeztetni a kellemetlenkedéssel.

Haumann Péter
Fotó: MTVA/Zih Zsolt

Neil Simon remek dialógusokat írt ebben a színdarabban. A humor másik forrása abból adódik, hogy mennyire cizellált humorérzékkel bír a Haumann által alakított figura. Kicsit gúnyos, sokszor cinikus, néha szarkasztikus, ha valakinek kevés a humorérzéke, akkor bántónak érezheti, de igazából elkeseredett humor az, amelyet Haumann Péter párbeszédei során előad. Arcjátékával, mimikájával folyamatosan képes érzékeltetni azt az érzelmi hullámvasutat, amelyet az általa alakított idős színész rendívül érzékeny lelke miatt megél.

Haumann Péter parádés játékában remek partnerre talált Garas Dezsőben, aki szintén egy idős színészt alakít, de aki sokkal racionálisabb, kevésbé érzékeny, lelke nem utazik valamiféle őrült hullámvasúton. A színdarab szerint több mint négy évtizeden át játszott együtt a két színész, leginkább komédiáztak, és az első perctől tudja a néző, hogy nincsenek meg egymás nélkül, mégis szörnyű sértődések, bántalmak sorát élték meg az évtizedek alatt. Ahhoz, hogy idős korukban újra egymásra találjanak, ki kell mondaniuk, el kell játszaniuk a bajaikat egymásnak. Azokat a bajokat, amelyeket egymásnak okoztak. Minderre a legjobb alkalom egy tévéfelvétel, amelyre meghívják őket, ahol még egyszer, utoljára megmutathatják: a komédiázás két koronázatlan királya mindent tud a szakmáról.

Garas Dezső
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Balázsovits Lajos rendezése a Haumann Péter által alakított színész érzelmi hullámzására épül. Erre a hullámvasútra ülteti fel a rendező Garas Dezsőt, amely remek rendezői koncepciónak bizonyult, sőt Balázsovits a színdarab drámai mélységét is bemutatta. Mert nemcsak a hétköznapi élet temérdek bajáról szól a Napsugár fiúk, hanem arról is, hogy az igazán nagy művészet mennyi fájdalommal jár, hogy az alkotás során felszabadult energiákkal sokszor nem tudnak mit kezdeni a színészek. Ráadásul az élet legfontosabb kérdését is felteszi a színdarab írója: miért érdemes élni? Mi végre vagyunk itt a Földön? Balázsovits rendezése fontosnak tartotta, hogy ne váljon súlytalanná a válasz.

Neil Simon ugyanis arra jut a legfontosabb filozófiai kérdésben, hogy a másik emberért érdemes élni. Soha nem szabad elveszteni az emberségünket, hogy akkor is fényt és lángot kell teremtenünk, ha megbántottak és elkeseredettségünkben nem találjuk a helyünket a világban, vagy ha úgy érezzük, elbánt velünk az élet. Az előadás egészen elképesztő módon mondja ki, hogy ilyen esetekben a megváltás csak a másik ember mosolya lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.