időjárás 27°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Berlioz Fantasztikus szimfóniája animációs kisfilmen

Magyar Nemzet
2020.06.01. 08:00
Berlioz Fantasztikus szimfóniája animációs kisfilmen

Az 1853-ban Erkel Ferenc által útjára indított Filharmóniai Társaság a Lázár Ervin-program segítségével idén már közel harmincezer fiatalhoz jutott el a járvány kitöréséig; szeptembertől további hatvanezer diáknak mutatják be ifjúsági programjaikat. A társaság fontosnak érezte, hogy ne álljon le a tanárokkal a közös munka, ezért indították el a veszélyhelyzet alatt a KameraZene-sorozatot, amelynek egyik legfontosabb célja a fiatalok megszólítása. A KameraZene következő, hetedik epizódja egy animációs kisfilm segítségével egy kamasz fiú történetén keresztül mutatja be Berlioz Fantasztikus szimfónia című művének „programját”.

A sorozat újszerű látásmódja lehetőséget teremt arra, hogy a fiatalokhoz is közelebb hozza a klasszikus zene világát. Az alkotók és Mona Dániel zenetörténész, műsorvezető segíteni szeretnének az ének- és szolfézstanároknak, hogy a kényszerű digitális oktatás során olyan tartalmakat tudjanak küldeni diákjaiknak, amelyek a fiatalok nyelvén szólnak a klasszikus zenéről.

– Munkám során nagyon sok 10-15 éves gyermekkel találkozom, akik tapasztalataim szerint nagyon nyitottak, sőt sokkal nyitottabbak nálunk – mondja az ifjúsági programok szervezése mellett egy zeneiskolában is tanító Mona Dániel. – Ez a korosztály mindenféle kihívásra vevő, a kortárs zenét éppúgy meghallgatja, mint a klasszikust. Azt tapasztaltam, ha erről a „komoly” műfajról közvetlenebb stílusban, humorral beszélgetünk velük, akkor sokkal érdeklődőbbek lesznek. Ha a közönség azt érzi, hogy miközben a klasszikus zenéről beszélek, nem valami magas lóról osztom az észt, hanem próbálok közérthető, netalán még szórakoztató is lenni, az nagyban segíti a zenehallgatást és annak élvezetét is – összegez a zenetörténész-műsorvezető, aki a KameraZene-sorozatot viccesen fájdalommentes zenefüggőképzőnek nevezi.

A grandiózus vállalkozás és a már megszokott szórakoztató narráció mögött ugyanaz a szándék áll, mint eddig: a zenetörténet nagy alakjainak, fontos eseményeinek és remekműveinek megismertetése a fiatalok körében (egyaránt) – ezúttal Berlioz nemcsak címében fantasztikus zenéjével a középpontban. Az epizódban egy – önálló egységként is működő – négyperces animációsfilm-betét formájában jelenik meg Berlioz története.

A Fantasztikus szimfóniát alternatív módon bemutató animációs kisfilm elérhető a Filharmóniai Társaság YouTube-csatornáján.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.