Egykor Mussolini-kupa, ma Free SZFE

Befejeződött a velencei nemzetközi filmfesztivál, amelyen tettek arról a magyar résztvevők, hogy a #freeszfe-ről szóljon. Nem mondom, jogos is egy olyan nagy múltú, demokratikus rendezvényen, amelynek fődíját, az Arany Oroszlánt régebben Mussolini-kupának nevezték.

2020. 09. 14. 6:48
null
SZFE Tüntetés. 2020906 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Na és? Akkor Mussolini-kupa volt a neve, ma már nem. Idén #freeszfe, tavaly Polanski-ügy. Emlékezzünk csak: a hetvenes években kiskorúval szexelő mester ellen negyven esztendeje elfogató parancs van érvényben az Egyesült Államokban, ezért aztán meglehetősen sokan nehezteltek a fesztiváligazgatóra, amiért 2019-ben meghívta a rendező filmjét Velencébe. Alberto Barbera így magyarázkodott: „különbséget kell tenni a művész és a férfi között. A művészet története tele van olyan művésszel, aki különféle természetű, különféle súlyú bűnt követett el.” Milyen jó is ez a liberokrácia! Ha valaki zseniális művész, szabadjon már neki pedofilkodnia. Mi is ez? Ja, kettős mérce!

Tudják, Vidnyánszky Attila antiszemita, Bíró László pedig nem. Az volt, de már elmúlt.

Polanskinál is a pedofília.

A velencei filmfesztivál tehát ideális terep, hogy a világ megismerhesse a Színház- és Filmművészeti Egyetemet ért gazságot. Erről gondoskodott Mundruczó Kornél, aki első külföldi gyártású, angol nyelvű filmjének világpremierjére érkezett a lagúnák városába. S nem távozott üres kézzel, lévén Pieces of a Womanben nyújtott alakításáért Vanessa Kirby kiérdemelte a legjobb színésznőnek járó elismerést. A filmet rendező Mundruczó, Wéber Kata forgatókönyvíróval és Petrányi Viktória producerrel #freeszfe pólóban feszített a nemzetközi sajtótájékoztatón. Hol máshol? Itthon nem lévén sajtószabadság, kint kell előadni az egyetem beszántásának meséjét. Mert naná, hogy rákérdeztek a független újságírók, vajon mit jelent a talányos felirat? Szrgya Popovics sem csinálná ügyesebben!

Az akció kifejezetten sikeresnek mondható, amennyiben a zsűri elnöke, Cate Blanchett menten ráírta egyik tenyerére, hogy free, a másikra pedig, hogy szfe.

Milyen jó is a tájékozottság. De kitettek magukért a Magyarországról érkezett küldöttség más tagjai szintén. Horvát Lili rendező és Stork Natasa főszereplő sem hagyták bőröndjükben gyűrődni a mozgalmi mezt, s a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című munkájuk nemzetközi sajtótájékoztatóján #freeszfe dresszben mosolyogtak.

Az internacionális eseményeken a magyar delegáció megértette a világgal, hogy Magyarország kormánya kuratóriumot kényszerített az addig független egyetemre. Az addig állami fenntartásban független, most alapítványi formában az államtól függő egyetemre. Díjat érdemel a tehetség, ezt az abszurdot megértetni a nagyvilággal!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.