Orosz István mozgó- és állóképei az Urániában

Vasárnap Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész és animációsfilm-rendező lesz az Uránia Nemzeti Filmszínház animációs alkotókat bemutató sorozatának következő vendége. Az Orosz István mozgó- és állóképei című szerzői napon válogatást láthatunk a képzőművész animációs filmjeiből, kiállítás nyílik legújabb grafikai műveiből, és bemutatják a frissen megjelenő Örömajkon örömének, illetve az év elején napvilágot látott Pótszarv című köteteit is.

Magyar Nemzet
2020. 09. 10. 9:12
null
Fotó: Uránia Nemzeti Filmszínház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orosz István a grafikai bravúrok, a nézőponttal való játék nagymestere. A szerzői nap során két vetítésen, 16 és 19 órától mutatnak be válogatást Orosz István önálló és társalkotókkal készített animációs filmjeiből az Urániában. Az első blokkban Kölcsönhatásban címmel láthatunk válogatást azokból a munkákból, amelyeket társalkotóval, Keresztes Dórával, Haris Lászlóval és Horkay Istvánnal készített. Köztük szerepelnek Pilinszky János, Weöres Sándor versei alapján (Apokrif, Aranymadár, illetve Holdasfilm), népi mondókák nyomán (Garabonciák) készült animációk, továbbá a 2017-ben készített Albrecht Dürer rinocérosza című félórás filmet is ebben a válogatásban láthatjuk.

Fotó: Uránia Nemzeti Filmszínház

A második filmes blokkban 19 órától szerzői rövidfilmeket láthatunk, amelyek révén nosztalgikus vagy épp kalandos utazásokat tehetünk az alkotó gyerekkorának világába, a szocializmus időszakának városi és vidéki mindennapjaiba, az élet, a környező világ, az idő és a tér útvesztőibe, de két történelmi ihletésű animáció is került a válogatásba.

17.30-tól könyvbemutatót is tartanak Orosz István két új kötetéből. Először az év elején a Typotex Kiadónál napvilágot látott Pótszarvat mutatják be, amelyben a művész novellái olvashatók. A könyvet Szabó Borbála szerkesztő és Horváth Balázs kiadó ajánlja az olvasók figyelmébe, és beszélget a szerzővel. Ezt követi a Méry-Ratio Kiadónál a napokban megjelenő Örömajkon örömének… című „Képes történelmi fejtágító” bemutatója. A könyv „a többnyire felszabadulásnak nevezett 1945-től az általában rendszerváltásként aposztrofált 1990-ig eltelt majdnem fél évszázad címszavakban és rajzokban történő bemutatására vállalkozik”.

A 64 oldalas album kétharmadát színes illusztrációk teszik ki, amelyek a korabeli karikatúrák, plakátok és pártbrosúrák stílusát idézik, illetve parodizálják. A szerzővel Buglya Zsófia, az Uránia programigazgatója beszélget.

Kiállítás is nyílik ezen a napon, melynek révén bepillantást kapunk Orosz István grafikusi munkásságába. A művész ezúttal az Örömajkon örömének című kötet illusztrációiból állít ki válogatást, illetve olyan munkákat mutat be, amelyek stilárisan kapcsolódnak a könyv grafikai világához. A tárlat szeptember 30-ig lesz látható az Uránia emeletén.

A vetítéseken és a könyvbemutatón a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az Uránia Nemzeti Filmszínház honlapján lehet, az esemény programoldalán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.