Bohémélet eltáncolva – fővárosi premier november 6-án

Az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat legújabb bemutatójában az operairodalom egyik legtöbbet játszott művét, Giacomo Puccini Bohémélet című operáját állítja táncszínpadra.

Magyar Nemzet
2020. 10. 22. 19:45
null
Fotó: Csendes Krisztina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Táncszínház nagytermében tartják a Bohémélet fővárosi premierjét november 6-án. A produkció fiatal művészek életét mutatja be, amelyet átsző a szertelen fiatalság, a művészlét keserédes és rögös útja, az elhivatottság, a vágyakozás, a mulatozás és a szerelem. A fiatalos könnyedség azonban nem tart örökké. A halál pecsételi le azt, mely akarva-akaratlan ott van a mindennapokban, apró, kis dolgokban, a meleget adó papírlapok hamvadásában, a kihunyt gyertya olvadó viaszában, a szoba sötétjében, a szerelemben és az emberi élet törékenységében.

Fotó: Csendes Krisztina

Követve az alapmű, Henry Murger önéletrajzi kötődésű regényét – amelyből Puccini szövegírói formáltak librettót a mester számára 1896-ban. Érdemes megjegyezni, hogy a következő esztendőben került színpadra Leoncavallo Bohémek című darabja, amely mára teljességgel elfelejtődött Puccini remekműve mellett.

Fotó: Csendes Krisztina

A balettelőadás – amely a Nemzeti Kulturális Alap és az Előadó- és Alkotóművészetért Alapítvány támogatásával jött létre – érdekessége, hogy az opera cselekményét helyenként megtöri egy-egy érzelmi állapot mélyebb kibontása, kiemelése, több aspektusból való ábrázolása. A Bohémélet koreográfiája szimbólumrendszerekre épül, melyekben keveredik a szürrealista és a klasszikus megjelenítés.

Fotó: Csendes Krisztina

A színlap.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.