Nézz körül otthon – találj egy tárgyat!

Ugyan jelenleg, mint minden múzeum, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum is zárva van, de számos online alkalmat teremt az érdeklődőknek, köztük olyanokat is, amelyek kapcsolódnak az 125. évfordulóhoz.

Gőz József Miklós
2021. 02. 21. 17:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túlmutat a magyar agrárium muzeális értékeinek megőrzésén az idén 125 éves a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Kihagyhatatlan része az általános magyar kultúrtörténetnek. Falai között számos, nem közvetlenül a mezőgazdasághoz tartozó szakma művelője is tevékenykedett és tevékenykedik.

1896-ban Darányi Ignác azért írta alá a múzeum megalapításáról szóló rendeletet, hogy „az ország mezőgazdasági termelése és fejlődése állandó és modern múzeumban bemutattassék”. E célt jóval túlteljesítve érte meg a 125. évét. Az újonnan kialakított múzeum a budapesti Városligetben, Vajdahunyad várának hiteles másolatában, a három épület egyikében, a reneszánsz-barokkban kapott helyet.

Az évente majd félmilliónyi látogatót fogadó múzeum a legjelentősebb a Városligetben. Nyolc állandó kiállítása van, a legnagyobb a magyar mezőgazdaság történetét 1945-ig bemutató gyűjtemény, a vadászati és erdészeti, a háziállatokkal foglalkozó, a szőlő és bor történetéről, a halászatról, a hazai növények bemutatásáról, természeti értékeinkről és a környezetvédelemről szóló kiállítás. Több százezer tárgyból álló gyűjteményük van, olyan ritkaságok, mint az első, 1852-ben hazánkba importált gőzlokomobil és más mezőgazdasági gépek, a vadtrófeák, vadászfegyverek, a búzafajták és a szürkemarha-koponyák gyűjteménye is.

A megújult vadászati kiállítás célja, hogy megismertesse a látogatókkal magyar vadászat múltját és tradícióit
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Ugyan jelenleg, mint minden múzeum, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum is zárva van, de számos online alkalmat teremt az érdeklődőknek, köztük olyanokat is, amelyek kapcsolódnak a 125. évfordulóhoz. Egyik arra buzdít, hogy „múzeumozzunk otthonról!” A Nézz körül otthon – találj egy tárgyat! című összeállítás iránt érdeklődő részt vehet a múltidéző első két részében. E helyen azt tanulmányozhatja a látogató, hogy milyen kapcsolat van jelenlegi és múltbeli használati tárgyaink között.

A múzeum a honlapján nemrég érdekesen emlékezett meg a Zsuzsanna-napról. Mivel a bibliai történet szerint Zsuzsanna a férje gyümölcsöskertjében fürdőzött, amikor a vének meglesték, a hagyomány szerint ő a gyümölcsösök védőszentje. Az ő neve napján veszi kezdetét a jobb idő, amikor már meg lehet kezdeni a gyümölcsöskerti munkákat. Illetve a honlapon megemlékeznek a húshagyó keddről is.

A Magyar Mezőgazdasági múzeum tagintézménye, a keszthelyi Georgicon Majortörténeti Múzeum is igen népszerű, főleg nyáron. Gépbemutatóján számos mezőgazdasági eszköz és jármű is megtekinthető. Bepillantást nyerhetünk a Festeticsek korabeli és a későbbi szántóvetők életmódjába, mindennapjaiba is. A keszthelyiek legújabb látványossága a cigája anyajuh szaporulata, egy kimondottan fekete bárány. Ugyan a szakemberek szerint előfordulhat, hogy bizonyos idő múlva fehérre vált, csak lábainak végei őrzik majd az eredeti színt. Na, majd meglátjuk! – mondhatja a jövendő múzeumlátogató, majd hozzáteheti: Ha feloldják a a járványügyi korlátozásokat…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.