Sokszínű kulturális programok Spanyolhonból

Áprilisban online filmvetítésekkel, gitárkoncerttel, könyvbemutatóval, fotókiállítással és olvasóműhellyel is várja a spanyol kultúra iránt érdeklődőket a Cervantes Intézet. A spanyol filmművészetbe például négy rendező két-két alkotásán keresztül pillanthatunk be.

Magyar Nemzet
2021. 04. 07. 21:00
null
A Mezítlábország című könyvet is online mutatják be Fotó: Budapesti Cervantes Intézet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cervantes Intézetek legfőbb célja a spanyol nyelv és kultúra terjesztése és megismertetése világszerte. Az idén harmincéves intézmény a nyelvtanfolyamok szervezése mellett Budapesten is ingyenes kulturális programokkal várja az érdeklődőket – a jelenlegi helyzethez igazodva – online felületein. A rövidfilmtől a játékfilmig (és fordítva) című sorozatban négy kivételes művész két-két alkotása tekinthető meg az intézet Vimeo csatornáján – adta hírül a Cervantes Intézet. A válogatás Spanyolország egyik legrégebbi fesztiválja, az Alcalá de Henares-i filmfesztivál szervezésében valósult meg. Minden alkotótól egy rövid- és egy játékfilmet láthatunk, így abba is bepillantást nyerünk, hogy a filmkészítők miként dolgoznak a különböző műfajokban.

A rövidfilmtől a játékfilmig (és fordítva)
Fotó: Budapesti Cervantes Intézet

Álex Montoya első nagyjátékfilmje, a Tanács például a Lucas című rövidfilmjével kerül párba. A rendező pályafutása során számos rövidfilmet alkotott, amelyek hihetetlenül népszerűek lettek izgalmas és erőteljes narratívájú forgatókönyveinek köszönhetően. Belén Macías filmjeiben a női sorsok lesznek főszerepben, Juanjo Giménez rövidfilmjében művészetének egyik emblematikus területe, a futball kerül fókuszba, míg első nagyjátékfilmje egy különleges, antihősökről szóló road movie. María del Puy Alvarado produceri munkásságából pedig egy Ukrajnában forgatott thrillert és egy Antonio Muñoz Molina, íróról szóló rövidfilmet nézhetünk meg.

A fotóművészet szerelmesei a Budapest Fotófesztivál Fotóikonok – Archívumból történelem című, virtuálisan is megtekinthető kiállítását járhatják be, melynek kurátora a madridi székhelyű diChroma igazgatója, Anne Morin. A kurátor a New York-i Howard Greenberg Gallery gyűjteményéből negyvenegy fotográfus hetvenegy felvételét válogatta ki.

Fotóikonok
Fotó: Budapesti Cervantes Intézet

A tárlaton olyan ikonikus nevekkel találkozhatunk, mint Berenice Abbott, Araki, William Eggleston, Walker Evans, Allen Ginsberg, Helmut Newton vagy Man Ray, de természetesen a világhírű magyar származású fotográfusok, köztük André Kertész, Robert Capa és Martin Munkácsi munkáit is megcsodálhatjuk. A Cervantes Intézet támogatásával megvalósuló kiállításon a fotográfia XX. századi történetének részletgazdag képe rajzolódik ki.

Különösen tehetséges gitárművészek adják elő spanyol és magyar szerzők műveit havonta jelentkező minikoncert-sorozatban. Április 11-től Nickmann Marcell koncertjét hallgathatjuk meg, aki 2020 októberében első díjas lett a Szegedi Nemzetközi Gitárversenyen.

 

Nickmann Marcell koncertje április 11-én lesz
Fotó: Budapesti Cervantes Intézet

A spanyol irodalom iránt érdeklődőket pedig két esemény is várja. Online mutatják be ma Ana María Matute Mezítlábország című könyvét, a beszélgetés később is visszanézhető. A kamaszoknak szóló regény főszereplője Gabriela, aki gyakran elhagyja az egyik cipőjét. Mindenki furcsa szemmel néz rá, magányos volt és szomorú, mígnem eljutott egy különleges országba, ahol barátokra lelt.

A Mezítlábország című könyvet is online mutatják be
Fotó: Budapesti Cervantes Intézet

Azoknak, akik jobban megismernék a spanyol irodalom talán leghíresebb művét, Cervantes Don Quijote de la Mancha című könyvét, április 9-én nyolcalkalmas olvasóműhely indul Javier Pérez vezetésével.

A részletes programleírás itt olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.