Új személyekkel és látnivalókkal bővült a FiumeiGuide

A Fiumei úti sírkert ingyenes alkalmazása, a FiumeiGuide már IOS-telefonokra is letölthető. A Nemzeti Örökség Intézete a Miniszterelnökség támogatásával, mintegy tízmillió forintból valósította meg a fejlesztés második ütemét. Így növelte az elérhető célállomások számát, emellett új funkciókkal is bővítette az alkalmazást. Az intézet fontosnak tartja, hogy azok is kapjanak ismereteket a sírkert látnivalóiról, akik egyénileg látogatják a nemzeti emlékhelyet.

Magyar Nemzet
2021. 04. 17. 14:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) a fejlesztés második ütemében iPhone készülékekre is elérhetővé tette a FiumeiGuide alkalmazást. A felkereshető személyek és látnivalók listája is bővült, immár százötven kiemelt célpont kereshető fel az applikáció segítségével – közölte lapunkkal az intézet.

Bekerült az alkalmazásba például Xántus János, az állatkert és a néprajzi múzeum meghonosítója, akit vándorévei során egy indián törzs a testvérévé fogadott, és akiről Karl May Old Shatterhandet mintázta. Mellette Csók István, a derűs élet festője, akinek nem olasz létére kiállították önarcképét a firenzei Uffizi képtárban, és akinek alkotókedvét egy tál élénksárga citrom látványa hozta vissza felesége halála után. Továbbá érdekességeket és hasznos információkat tudhatunk meg például Csortos Gyula, Makk Károly, Zwack Péter és Barabás Miklós életéről, temetéséről vagy síremlékéről.

Új funkciókkal is bővült a FiumeiGuide. Mostantól lehetőség van a kiválasztott célpontokból egyéni sétákat összeállítani vagy címkék segítségével mintegy harmincöt tematikus séta közül választani. Áttekinthetők és bejárhatók többek között a sírkert legméretesebb építményei, legszebb szobrai vagy az építészek, feltalálók, filmkészítők, gyárosok, mérnökök, sportolók és színészek sírjai.

A közlemény szerint a Nöri célja az, hogy a Fiumei úti sírkert olyan közösségi és kulturális térré alakuljon, amely a magyar nemzet történelmét, kultúráját, fejlődését meghatározóan befolyásoló személyek munkásságát, életét, több korszak lenyomatát egyedülálló perspektívából ismerteti meg a hazai és külföldi látogatókkal, hiszen az alkalmazás angol nyelven is elérhető. Emellett fontos cél, hogy minél több felületen szólítsák meg a fiatalabb generáció tagjait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.