Programkavalkád lesz a Göcsejt népszerűsítő rendezvénysorozaton

Dombérozásra invitálja a látogatókat a Göcsej Civil Társaság július 9. és 18. között. A rendezvénysorozatra koncertekkel, kiállításokkal, kézműves foglalkozásokkal készülnek, a szervezett túraútvonalakon pedig a tájegység természeti kincseit, növény és állatvilágát, épített örökségét fedezhetik fel a résztvevők.

Magyar Nemzet
2021. 05. 26. 11:46
null
A Göcseji Falumúzeum 1968 óta látogatható Zalaegerszeg belvárosától kissé távolabb. A skanzen, amelyben egy 19. századi göcseji települést rekonstruáltak, a Zala folyó holtága mentén épült ki, egy régi vízimalom körül. Napjainkban mintegy negyven különböző építmény (lakóházaktól kezdve az istállókon át a fatemplomig) látható itt. A kiállítás anyagát 22 zalai faluból gyűjtötték össze.  Forrás: Göcseji Falumúzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A göcseji dombérozó célja, hogy a turisták megismerjék a tájegységet, a göcseji falvak hagyományait és értékeit – hangsúlyozta Magai Ágota, a program ötletgazdája. Zenés estet rendeznek a dombérozó nyitányaként július 8-án a barabásszegi turista-pihenőhelynél, a rendezvénysorozatot július 10-én, a göcseji aratónapon nyitják meg Nován. Bor Gábor és Gyerák Petra nyitott portával várja a látogatókat Gombosszegen, akik a borzderesszarvasmarha-telepen a friss alapanyagból készült tejeskávét is megkóstolhatják.

A skanzenben egy XIX. századi göcseji települést rekonstruáltak, a kiállítás anyagát 22 zalai faluból gyűjtötték össze
Fotó: Göcseji Falumúzeum

 

A premontrei rend történetét dokumentáló kiállítás Nagylengyelben, a Kis-Göcseji Kincsesházban július 11-től látogatható, a Göcsej értékeiből összeállított helytörténeti tárlat pedig a dombérozó ideje alatt is tekinthető meg. Néptánccsoportok lépnek fel élő népzenei kísérettel a Balázsfai-hegyen, a Sümegi család pincéjénél, a dombérozás július 14-én népdal- és nótaesttel folytatódik.

Gyermekfoglalkozásokat és akusztikus koncertet szerveznek Petrikeresztúron, a tájház környékén, Becsvölgyén a református templomban a zalaegerszegi gitársuli növendékei adnak koncertet. A debreceni, győri, pécsi bábosok vendégjátékát tekintheti meg a közönség július 16-án és 17-én Hottón, a faluház környékén, lesz fénylabirintus-kalandjáték, a kecskeméti Tekergő Tér ügyességi játékokra hívja a felnőtteket és a gyermekeket.

A pincemúzeum látogatható Szilvágyon, a Nagy-hegyen, Zalaszentgyörgyön pedig a göcseji lakodalmas hagyományt elevenítik fel. Bakon a kistermelők egyesülete és az önkormányzat közös szakmai rendezvénye a szőlőtermesztésről, a borászatról, a korszerű növényvédelemről szól. Szentkozmadombján a göcseji növénytermesztési technológiákat ismerhetik meg, Rádiházán a híres ménesbe is ellátogathatnak a turisták.

Sportolásra nyílik lehetőség Gellénházán: a strandon vizesjátékokat, úszóversenyt és vízilabda-mérkőzéseket szerveznek, a tekepályán pedig tekebajnokságot. A Zalai Tekergők Kerékpáros Sport és Túra Egyesület szervezésben Becsvölgyéről 18 kilométeres éjszakai gyalogos túra indul. A résztvevők várhatóan másnap hajnalban érnek majd célba, a biciklisek pedig 60 kilométeres kerékpárútra indulhatnak.

– Az V. Göcseji dombérozó szinte naponta új programokkal, helyszínekkel bővül, új elemekkel egészül ki, hiszen mind több település szeretne részt venni a térséget népszerűsítő programsorozatban – emelte ki Magai Ágota, a program ötletgazdája.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.