Közönség előtt folytatódnak a Cziffra György-emlékév programjai

Február 9-én indult útjára a Cziffra György-emlékév online koncertekkel, júniustól pedig a nyári programsorozatra már a közönséget is várják az ország számos pontján olyan eseményekkel, mint például Borisz Berezovszkij és Balázs János koncertje, Bősze Ádám szórakoztató zenetörténeti előadása. Továbbá szabadtéri programokon is részt vehetünk: a ZongOpera esten Miklósa Erika, a Cziffra Cafén Tompos Kátya lép színpadra Balázs János zongoraművésszel.

Magyar Nemzet
2021. 06. 06. 7:18
null
Fotó: Mátyássy Jónás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Forradalmi etűdök címmel holnap kezdődik Bősze Ádám hét alkalmas szórakoztató zenetörténeti előadássorozata, Liszt Ferenccel a fókuszban, s arra keresi a választ, hogy szükséges-e a forradalmi szellem a zenében, és mennyire tartotta a kortárs hangversenykritika forradalmár előadóművésznek a maga korában a híres virtuózt és zeneszerzőt. Bősze Ádám következő estjein Toscanini, Callas, Paganini, Rahmanyinov, Horowitz és Cziffra művészetébe nyerünk betekintést. A programnak a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont ad otthont.

Június 9-én Borisz Berezovszkij és Balázs János tárja elénk Liszt és Cziffra életművének egy-egy fontos darabját, parafrázisokat, szólózongora műveket és négykezeseket egyaránt. Külön öröm, hogy az emlékév egyik legjelentősebb eseményének ígérkező hangversenyt a közönség Budapesten már élőben élvezheti a MOM Kulturális Központban. Az esten adják át ráadásul a Cziffra-fesztivál díjait. Június 10-én ismét megidézik Cziffra György azon korszakát, amikor bárokban kényszerült játszani. Táncra most sajnos nem lesz lehetőség, de az autentikus bárhangulatot a Kossuth-díjas Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és zenekara garantálja. Június 15-én pedig két kiváló improvizatőr, Lajkó Félix és Balázs János adnak találkozót egymásnak Pécsett, a Kodály Központban. Játékukban eltűnnek a műfaji határok, nincs előre megírt hangjegy, előre megbeszélt dallam, csak a lélek muzsikál.

A Klassz.Kamaralépcső sorozatban – június 19-én és 26-án – a Cziffra György-emlékév részeként több ízben is a Hegyvidéki Kulturális Szalon színpadára lépnek fiatal tehetségek a Solti György Zeneiskola növendékei közül. A házigazda, Bolyky Zoltán a tőle megszokott közvetlen módon érdekességeket oszt meg a felcsendülő darabokról. Június 25-én ugyanitt levetítik a Cziffra Györgyről szóló, A Virtuóz című filmet, amelynek kapcsán Menyhárt Éva beszélget Havas Miklóssal, a film producerével, forgatókönyvírójával és Kékesi Attilával, a film rendezőjével.

Június 27-én a már összeszokott páros, Miklósa Erika és Balázs János ZongOpera című szabadtéri koncertjén vehetünk részt a szentendrei MűvészetMalomban. A koloratúrszoprán énekesnő, akit tavaly a Halhatatlanok Társulatának tagjává választottak, Kossuth-díjas zongoraművész partnerével áriákat, népszerű dalokat és virtuóz opera átiratokat ad elő. Tompos Kátya és Balázs János közös estjét pedig Zalaegerszegen rendezik meg június 28-án.

Páratlan nemzetközi összefogással valósulnak meg a Cziffra100 külföldi eseményei is összesen tizenöt országban, harminchat különböző városban. Pristinában a Chopin-fesztivál meghívására ad szólóestet június 10-én Kovács Gergely zongoraművész, a Cziffra-fesztivál Tehetség-díjasa. A fellépéshez kapcsolódóan a művész mesterkurzust is tart a Pristinai Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak, illetve a felvételiző fiataloknak. Szatmárnémetiben a Dinu Lipatti Állami Filharmónia felkérésére játssza Balázs János Liszt Esz-dúr zongoraversenyét június 11-én Horváth József vezényletével. Az est műsorán szerepel továbbá egy ritkán játszott romantikus szerző, Kalinnyikov 1. szimfóniája.

A Cziffra György-emlékév koncertjeiről, programjairól a Cziffra-fesztivál honlapján, illetve Facebook-oldalán tájékozódhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.