Jogtalanul használták fel és forgatták ki Vörös István szerzeményét

„Ez az ország a tied is…” – szól Vörös István dala még a kilencvenes évek elejéről, amelyet – többek között – azért szerettünk, mert a dalszöveg bizony nem rejtette véka alá a rendszerváltozás okozta anomáliákat.  Olyan is akadt, akinek erről egy, még a szocializmus korában született tréfás szlogen jutott eszébe: „Miénk a gyár, vigyük haza!”. Azóta megtanulhattuk, hogy a tulajdon akár kézzelfogható, akár szellemi, „nem vihetjük haza”. Még akkor sem, ha valaki politikus, és történetesen miniszterelnöki babérokra tör.

2021. 07. 11. 19:25
null
Fotó: Vörös István archívuma
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Néhány hónapja, közvetítőn keresztül megkerestek, hogy a Kié ez az ország? című dalomat odaadnám-e a Jobbik Magyarországért Mozgalom számára politikai kampány céljából – ecsetelte a napokban megjelent videó körüli történéseket Vörös István. Az egykori Prognózis együttes frontembere kijelentette, miután nem szeretné megosztani a közönséget, semmiképp sem járul hozzá szerzeménye politikai célú felhasználásához, továbbá nem ért egyet a Jobbik politikai irányultságával sem. A párt ezt látszólag tudomásul vette.

A dal jogos tulajdonosa
Fotó: Vörös István archívuma

A dalt még 1989-ben írta és 1993-ban jelent meg az Ez egy kutya világ című lemezén. Az azon szereplő összes szerzemény zenéje, szövege Vörös István munkája, ő is adja elő azokat. – Mindig is érdekeltek a körülöttem zajló társadalmi-politikai események, sosem rejtettem véka alá, sőt a dalaimban is megfogalmaztam az ezzel kapcsolatos álláspontomat – fejtette ki a zeneszerző-szövegíró-előadó, aki azt is elárulta, hogy értékrendje szerint a politikai paletta konzervatív oldalával szimpatizál. – Váratlanul ért, hogy a Kié ez az ország? című szerzeményemet a beleegyezésem nélkül mégis felhasználták.

Súlyosbítja a történetet, hogy a dalszöveg egyes részeit átírták, kiforgatták, így az merőben más mondanivalót kapott, mint amit az eredeti szövegben megfogalmaztam

– sérelmezte a zenész.

A videó eltávolítására vonatkozó felhívásukat azzal a megjegyzéssel tették közzé a politikus közösségi oldalán, hogy annak felhasználására a Jobbik Magyarországért Mozgalom nem kapott engedélyt a dal szerzőjétől. Közleményükre reagálva, „válaszként”, a felszólításukat törölték, ám a videó továbbra is az oldalon maradt. – Amennyiben továbbra sem tesznek eleget felhívásunknak, úgy az eseményeket jogi útra tereljük – hangsúlyozta Vörös István.

– Még csak annyit, hogy nem szeretem az erőszakos nyomulást – jelentette ki határozottan az énekes, akitől azt is megtudtuk, hogy a továbbiakban Jakab Péteren a sor, hogy a lehető leghamarabb eltávolítsa a jogsértő módon elkészített és megosztott videót.

Nem lesz sláger „Péter dala”, törölték a videót Jakabék

Bár egyes jobbikos politikusok nagy sikereket jósoltak Jakab Péter éneklésének, a Jobbik elnökével együtt végül törölték a felvételt.

(A borítóképen Vörös István zeneszerző-szövegíró-előadó. Forrás: Vörös István archívuma)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.