Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága áll a XVII. Arcus Temporum fókuszában

Augusztus 27–29. között rendezik meg a XVII. Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén az a hangversenyprogram adja, amit Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze a szervezők felkérésére. A házaspár, amely korábban soha nem vállalt még ilyen feladatot, pannonhalmi kötődéseik okán örömmel mondott igent a felkérésre, és több más művésszel együtt közre is működnek a fesztivál programjában.

Magyar Nemzet
2021. 07. 10. 16:20
null
Pannonhalmi Főapátság Fotó: Arcus Temporum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Liszt Ferenc olyan művei szólalnak meg augusztus 27–29. között a Pannonhalmi Főapátság különleges tereiben, az Arcus Temporum fesztiválon, amelyek által a fesztivál elsősorban a modern, újító oldaláról szeretné megismertetni a közönséggel a klasszikus zeneszerzőt, párba állítva Dukay Barnabás életművével, egyúttal méltón illeszkedve Pannonhalmához. A fesztivál zenei művészeti vezetését idén Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművészek vállalták, akik zongoraművész fiukkal, Ránki Fülöppel együtt alakították ki a fesztivál gerincét adó öt hangverseny programját és Lantos István, Nemes László Norbert, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, valamint Tabajdi Ádám mellett közreműködnek a fesztiválon.

Klukon Edit és Ránki Dezső a fesztivál zenei művészeti vezetői
Fotó: Felvégi Andrea

A teljes fesztiválprogram követi a Pannonhalmi Főapátság 2021-es témáját, amely az Emlékezet, ehhez kapcsolódik a fesztivál idei fő üzenete, a személyesség, amelyet Dejcsics Konrád bencés szerzetes, fesztiváligazgató (Konrád atya) fogalmazott meg. „Lelket, szemet és fület elvarázsoló élményeknek lehet részese, aki idén is ellátogat a XVII. Arcus Temporumra. Pannonhalma emberléptékű, itt a legtermészetesebb módon szólítjuk meg egymást. A fesztivál neve időíveket jelent, és arra utal, hogy ez a közösség visszatekint a múltba, hagyja magát inspirálni általa, de mindezt kortárs környezetben teszi. Vagy éppen fordítva, egymás mellé helyezi a klasszikus és kortárs alkotást, és a közöttük levő feszültségmezőbe ereszkedik bele. Végeredményben összeköt és feszültséget teremt, inspirál” – vallja Konrád atya.

Dukay Barnabás zeneszerző
Fotó: Arcus Temporum

A XVII. Arcus Temporum fesztivál zenei programja mellett természetesen idén is szerepet kap az irodalom, a képzőművészet és a spirituális programok is.

Az irodalmi programok részeként a száz éve született és negyven éve elhunyt Pilinszky Jánost idézi meg a háromnapos rendezvény. A XX. század egyik legjelentősebb költőjéről dokumentumfilmekkel, költészetéről pedig összművészeti előadással emlékezik meg a fesztivál.

A Pannonhalmi Főapátság szellemi környezetében komoly alkotóműhely is kibontakozik. Krajcsovics Éva Munkácsy-díjas festőművész kiállítása, valamint a Láthatatlan spektrumok időszaki tárlat mellett egy 28 fős, képzőművészeti hallgatókból álló alkotótáborban megszülető műalkotások befogadóivá is válhatnak az érdeklődők.

A szerzetesközösség személyes jelenlétével továbbra is lehetőséget kínál az ezeréves monostor még mélyebb megismerésére, nem csupán az imádságaik és spirituális vezetéseik által, hanem azzal is, hogy bebocsátást engednek az apátság olyan elzárt tereibe, amelyek a hétköznapokban zárva maradnak a látogatók előtt.

A részletes program és jegyek az www.arcustemporum.com oldalon elérhetők.

(A borítóképen a koncerthelyszín egy részlete látható. Forrás: Arcus Temporum)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.