Ahol nem csak találkozni lehet a művészekkel

Kortárs művészeti élményre hív az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő szentendrei ArtKert összművészeti fesztivál, ahol koncertek képzőművészeti foglalkozások, művészeti séták, táncos performanszok, zenés tárlatvezetés, filmklub és sok-sok zene várja a kicsiket és nagyokat egyaránt 2021. augusztus 27. és 29. között.

Magyar Nemzet
2021. 08. 12. 18:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat tárlat tart nyitva a program idején a szervező MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. jóvoltából. Mátrai Erik helyspecifikus színreflextér installációja Color vacui címmel a MANK Galéria terét alakítja át. A Szentendrei Régi Művésztelep kertjében a nyár folyamán megnyíló Szobrok a kertben című kiállítás szobraival találkozhatunk, illetve szabadtéri fotókiállításon ismerkedhetünk meg a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjasok munkáival is. A Művésztelep Jeges Ernő műtermében Inktober címmel fiatal alkotók grafikai tárlata várja a látogatókat, miközben Szentendre Fő terén, az ÚjMűhely Galériában CELLUX – Problem solved címmel tekinthetjük meg a kortársékszer- és képzőművészeti kiállítást. A Kortárs köztér című program keretében kortárs vizuális művészetek fiatal generációjának legfrissebb munkái láthatók a Czóbel parktól a Bizottság ligetig.

 

A kiállítások megismerésében tárlatvezetések segítenek: Mátrai Erik kiállításán maga a művész kalauzolja végig az érdeklődőket, a kortársékszer- és képzőművészeti kiállításon pedig rendhagyó módon Csorba Lóci, a Lóci játszik zenekar frontembere tart zenés tárlatvezetést.

Nem maradhat ki a programból a Szentendrét bejáró művészeti séta sem, az augusztus 28–29-én is megrendezendő szabadtéri program keretében a Fő téren található ÚjMűhely Galériából indulva mutatják be Szentendre azon kultikus helyszíneit, amelyek híres festmények kompozícióit ihlették és megidézik az egykor itt élő és alkotó művészek alakjait is. A program csúcspontja pedig a Szentendrei Régi Művésztelep felkeresése, ahol műterem-látogatás keretében személyesen magukkal az alkotókkal – Aknay János, Baksai József, Bánföldi Zoltán, Bereznai Péter, Buhály József, Csáki Róbert, Horváth Lóczi Judit, Knyihár Amarilla, Krizbai Sándor, Martin Henrik – is lehet találkozni.

 

A kertben az érdeklődők maguk is művészekké válhatnak: el lehet sajátítani a szitanyomás és  a tűzzománckészítés technikáját, de lesz még fotóművészeti és grafikai workshop is.

 A képzőművészet mellett számos más művészeti ág is bemutatkozik az ArtKert fesztiválon, így például táncművészek sora érkezik a fesztiválra, a Hangfoglaló Programnak köszönhetően induló zenekarok vezetik fel az esti nagyzenekari fellépőket, a Szentendrei Teátrum jóvoltából is számos programmal gazdagodik a fesztivál.

 

Az ArtKert összművészeti fesztivál a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva Fesztivál keretében valósul meg. A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek a [email protected] címen keresztül.

 

(A borítóképen a Szentendrei Régi Művésztelep kertje látható. Fotó: Csákvári Zsigmond)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.