Az örök optimista

A csaknem két évtizedes szervezői és irányítói tapasztalatával rangot kivívó Bán Teodóra, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad vezetőjeként a nyári szezon vége felé összegezte a népszerű játszóhely programdús elmúlt heteit, hónapjait, és szívesen ajánlotta figyelmünkbe a hátra lévő „szabadtéri” egy hónap kulturális eseményeit.

Temesi László
2021. 08. 19. 21:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei színházi szezonra való felkészüléskor igyekezett kiszűrni a bizonytalan helyzetet, ezért ugyanúgy tervezett, mint korábban, amikor az élet a megszokott kerékvágásban folyt.

– Meggyőződésem – mondta –, hogy csak ilyen optimista szemlélettel, hozzáállással lehet dolgozni, illetve előre tervezni. Megszoktuk az évek alatt, hogy az ország egyik legjelentősebb szabadtéri színházának nézői igényesek, és ebben a nehéz időszakban még jobban ki vannak éhezve a nívós produkciókra. A széles közönségigényt műfaji sokszínűséggel igyekeztünk, igyekszünk kielégíteni, ezért a korábbinál is hosszabb és tartalmasabb szezonnal készültünk. Opera-, balett-, és táncelőadásokon kívül négy nagy musical- bemutatónak – A Puskás, a Kabaré, a Hegedűs a háztetőn, a Tesla – is helyet adtunk, illetve adunk. A sokszínűségbe belefér a jazz, az operett, a rock és a pop is. 

Mindenképpen mértékadónak és kiemelésre méltónak tartja a nagy sikerű Calixo Beito Carmen opera rendezését, a Nemzeti Filharmonikusok koncertjét Lucas és Artur Jussen zongoraművészek kimagasló teljesítményével, a Kabaré musical bemutatóját Béres Attila rendezésében a Vígszínház társulatának vendégszereplésével, a Hegedűs a háztetőn és a Puskás musical szabadtéri bemutatókat, a Mozart 230 Film-Zene koncertet, a Verdi Opera gálát Arturo Chacon Cruz, Maria Gracia Schiaco és Kálmándy Mihály énekesekkel, a Raszputyin balett előadását Szergej Polunin világsztárral, a Havasi Csak a zongora koncert showt, de igazán felejthetetlen volt Demjén Ferenc, a Budapesti Klezmer Band harminc éves jubileumi koncertje, valamint az LGT-dalokkal fűszerezett Csík zenekari fellépése is.

Bénk szerepében Molnár Levente. Fotó: Margitszigeti Szabadtérii Színpad/Éder Vera

Augusztus végére, szeptember elejére is jut még bőven a zenei és színházi élményekből, Bán Teodóra szívesen meg is említ ezekből néhányat:

– Az augusztus 20-i ünnepi programunkban a Bánk bán című gyönyörű opera szerepel, utána, 25-én Best of Geszti, 28-án pedig az immár negyedszázada elmaradhatatlan Fenyő-koncert lesz! A szezon utolsó hónapját, szeptember 3-án, a Tesla-musicallel nyitjuk, majd folytatjuk többek között Caramellel, Szikora Robival, Tóth Verával és Tóth Gabival. Szerencsére az időjárás eddig kedvezett, az égiek velünk voltak, és bízom benne továbbra is velünk tartanak.

A Bánk bán nemzeti operával ünnepel az augusztus 20-ai nemzeti ünnepen a Margitszigeti Szabadtéri Színház. Idén, a tavalyi bemutató után, ismét visszatér a Margitsziget nagyszínpadára Erkel Ferenc három felvonásos remekműve, a Bánk bán, a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében. 

Erkel Ferenc 1844-ben, a Kölcsey Ferenc Himnuszának megzenésítésére kiírt pályázaton aratott győzelme után kezdett el foglalkozni Katona József drámájával, mint lehetséges operatémával. A történelem hosszúra nyújtotta a komponálás idejét: előbb a szabadságharc, majd az azt követő diktatúra cenzúrája miatt egészen 1861. március 9-ig kellett várnia a közönségnek, mire a mű teljes egészében megszólalhatott az akkori Nemzeti Színházban. A sikerét, és a népszerűségét őrző nemezti operánk színrevitele, nemzeti ünnepeink kiemelkedő eseménye. 

– A Bánk bán történetvezetése, az áradó, energikus, kifejező dallamok, a nagyzenekari és kórusrészletek, a csodálatos zenei atmoszféra, a rendezés és a színpadi látvány felejthetetlen és midig újra élhető élményt képes nyújtani. A Bánk bán nagyáriája, a „Hazám, hazám…” védjegyévé vált a magyar szabadságnak és táplálékává a magyar léleknek – mondta Bán Teodóra, a Margitszigeti Színház ügyvezető igazgatója és művészeti vezetője.

– Számomra a Bánk bán a magyarságot jelképezi – az örök kiélezett, éles harcot azért, hogy a jó úton tudjunk maradni. Jelképezi a megosztottságot, az erőt, a becsületességet, a tisztességet. Bánk bán figurája nagyon közel áll hozzám. Vidnyánszky Attila rendezésében az opera pedig tökéletes – nyilatkozta a bemutató előtt a címszereplőt alakító világhírű operaénekes, Molnár Levente. 

És valóban, melyik mű lehetne jobb megkoronázása az államalapítás évfordulójának, mint ez az örök és egyetemes emberi érzések dinamikáján alapuló, a Shakespeare-i királydrámák mélységeit, s a zenei erőt egyaránt megcsillogtató lendületes, örökérvényű történet. 

– A Bánk bán zseniális alkotás, a leginkább színpadra írt mű a három nemzeti klasszikus drámák közül. Az ember tragédiája hatalmas vízió, egy rendező számára kimeríthetetlen inspirációs forrás, a Csongor és Tünde költői nyelve és meséje ragad magával. Katona művével a drámaírás shakespeare-i csúcsaira ért fel – mondta korábban Vidnyánszky Attila, a darab rendezője, aki többször is megrendezte már Katona József drámai művét és Erkel operáját is.

– Hazánk nagy sorsfordulói, történelmi tragédiái mindig arra késztetnek, hogy átgondoljuk a helyünket a világban, megfogalmazzuk küldetésünk és végzetünk sajátosságait. Erre az opera műfaja, illetve Erkel grandiózus műve különösen alkalmas, hiszen sűrítve, ugyanakkor a zene szuggesztív erejével felerősítve szembesít bennünket a drámai történettel – fogalmazott a rendező.

A főbb szerepekben Molnár Levente mellett Mester Viktória, Boncsér Gergely, Fischl Mónika, Kálmándy Mihály, Kováts Kolos és Bakonyi Marcell énekhangját és játékát élvezhetik majd a nézők, ezen a Győri Nemzeti Színház zenekarával, énekkarával és tánckarával, a Honvéd Férfikarral és a Budapesti Stúdiókórussal, valamint a Bánk bán 2020 tánckarával kiegészült grandiózus előadáson.

(A borítóképen részlet a Bánk bánból. Fotó: Éder Veronika)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.