Először kapja magyar alkotó az Európai Filmakadémia életműdíját

A rangos kitüntetést Mészáros Márta érdemelte ki. Ez alkalomból a Nemzeti Filmintézet a Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező és forgatókönyvíró két filmjét is ingyenesen elérhetővé teszi.

Magyar Nemzet
2021. 10. 08. 14:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfő estig nézhető meg ingyenesen a Filmión a rendező Eltávozott nap című első mozifilmje Kovács Kati főszereplésével, valamint a Szép lányok, ne sírjatok! című generációs kultfilmje is. Az Eltávozott nap állami gondozott főhőse hirdetést ad fel, hogy szüleit megkeresse. „A filmet Kovács Kati természetes alakítása mellett az érzékeny témaválasztás és a szinte eszköztelennek ható, minden sallangtól mentes elbeszélésmód teszi a gazdag életmű markáns nyitódarabjává” – olvasható a bemutatóban. 

Mészáros Márta harmadik mozifilmje, a Szép lányok, ne sírjatok! a ’68-as generációból származó öt fiú és egy lány alkotta banda szabad életérzését viszi vászonra, amely a mindennapi munka mellett a szerelem, koncertek és bulik forgatagában zajlik. A beat-korszak és a ’68-as mozgalmak leverése utáni hangulat elegyét hozza az alkotás, amelyben a Metró, a Szíriusz és a Kex is zenél. A főszerepekben Zala Márk, Jarka Schallerová, Balázsovits Lajos, Blaskó Péter és Bujtor István látható.  

A mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos és a Nemzeti Filmintézet elnöke, Káel Csaba szerint nagy öröm az életműdíjasok listáján az első magyar nevet látni, különösen idén, amikor a magyar film százhúsz éves jubileumát is ünnepeljük. Mészáros Márta filmjei a magyar és az egyetemes filmkincsben is kitüntetett helyet foglalnak el – mondta.

A Nemzeti Filmintézet célja, hogy úgy a mozikban, mint a tévéképernyőn keresztül kulturális értéket teremtsen a szórakoztatás mellett. A közelmúltban a Nemzeti Filmdigitalizálási és Filmrestaurálási Program keretében a Filmarchívum és Filmlabor munkájának köszönhetően tizenegy alkotás újulhatott meg, aminek köszönhetően újabb nemzedékek ismerhetik meg a kivételes kordokumentumoknak számító filmeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.