Hamvas gondolatai, Proust madeleine süteménye és Sophia szépséges ereje

Mindez egy rövidfilmben. Répási Zsolt első munkája többről szól, mint az a műfajban megszokott.

2021. 10. 02. 18:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mindennapi, hogy egy kisfilm elején Hamvas Bélától származó idézet villan fel. Ez esetben mégis ez történik.

Ha tudom, hogy titok vagy, nem vagy az többet. De nem tudom. Csak egyet: rajtad keresztül jöttem s rajtad keresztül jutottam ilyen tájra és ismét rajtad keresztül más-más világba…

A mottóválasztás mellett persze a Sophia cím is jelzi, hogy ez a rövidfilm valami többről szól, mint amire a műfajt jellemzően használni szokták. Nem csupán elgondolkodtat, nem olcsó, kiszámítható csattanóval szolgál, nem polgárpukkasztás, hanem olyasmi, ami velünk marad. 

Valahogy úgy, ahogyan maga a film gerincét adó, madeleine süteményes Marcel Proust-i monológ is mindazzal, amit az fellibbent a valódi létezésből, s Sophiából, a bölcsesség szépséges erejéből.

Mindez ritmikailag és a nőiségben megnyilvánuló csodákkal vizualitásban is mesterien bontakozik ki Répási Zsolt első önálló rövidfilmes munkájában. De hogy ez debütálás lenne, az sem a régóta érlelt témaválasztáson, sem magán a végeredményen nem érződik. Igaz, aki találkozott már Répási Zsoltnak a zseniális Ars Naturæ folyóirat online kiadásához készített lenyűgöző természetklipjeivel, azt ilyen téren nem érheti meglepetés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.