időjárás -3°C Mária 2021. December 8.
logo

Több mint száz produkcióval neveztek a bonyhádi népzenei találkozóra

Forrás: MTI
2021.10.03. 21:01 2021.10.08. 16:05
Több mint száz produkcióval neveztek a bonyhádi népzenei találkozóra

Több mint száz produkcióval neveztek a Halmos Béla országos népzenei találkozóra, amelyet október 16–17-én 19. alkalommal rendeznek meg Bonyhádon.

– Az eseményre énekes-hangszeres együttesek, szólisták jelentkezhettek gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában. A találkozóra 44 gyermek, 48 ifjúsági és 11 felnőtt népdal- vagy népzenei előadást várnak – mondta Juhász Józsa, a rendező Vörösmarty Mihály Művelődési Központ igazgatója az MTI-nek.

 A versenyt hagyományosan a Kárpát-medencei magyarság és a magyarországi nemzetiségek autentikus népzenéjét megszólaltató amatőr előadók, népzenei iskolák növendékei számára hirdették meg. 

– Ennek megfelelően szinte valamennyi tájegység dallamait megszólaltatják a fellépők: lesz többek között szilágysági, kalotaszegi, gyimesfelsőloki, moldvai, udvarhelyszéki, gyergyói, gömöri, palóc, szatmári, ádámosi és füzesi népdal, népzene – tette hozzá az igazgató.
A produkciókat négytagú zsűri értékeli majd Eredics Gábor népzenész vezetésével. A rendezvény első napján a Dűvő zenekar ad koncertet, és táncházat is rendeznek.
A nagy múltú találkozót kétévente rendezi meg a bonyhádi művelődési központ, névadója, a 2013-ban elhunyt népzenész és népzenekutató Halmos Béla, aki egyik elindítója volt a bonyhádi rendezvénynek.

A borítóképen Eredics Gábor Forrás: Műcsarnok