időjárás 32°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Emlékház lesz Herczeg Ferenc egykori badacsonytördemici birtokán

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.29. 13:30 2021.12.29. 16:43
Emlékház lesz Herczeg Ferenc egykori badacsonytördemici birtokán

Herczeg Ferenc egykori badacsonytördemici birtokán emlékházat alakítanak ki. A kormány döntése nyomán a Petőfi Kulturális Ügynökség állami támogatással megvásárolta az egykori birtokon álló két épületet. A területen található épületek felújítását követően a PIM szakmai tervei alapján olyan kiállítás készül, amely méltó emléket állít Herczeg Ferenc nagyformátumú egyéniségének, tükrözi korabeli népszerűségét és felidézi a birtokon eltöltött évek hangulatát és jeles vendégeinek alakját. A tervezett kiállítás az író olyan kevésbé ismert oldalait is bemutatja, mint borászi ambíciói, valamint a Balaton természeti örökségének megőrzéséhez, a természetvédelemhez és az állatvédelemhez fűződő aktív, közéleti szerepvállalása – tudatta a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM).

Herczeggel is bajuk van

Most, hogy felavatták Herczeg Ferenc író mellszobrát a Nemzeti Színházban, várható volt, hogy megszólal Gábor György, a DK „szellemi műhelyének” frontembere is.

Mintegy két hold területű szőlőt és egy vincellérházat vásárolt Herczeg Ferenc 1926 őszén a Badacsony délnyugati lankáján, a Szent Ignác-kápolnával szemben a mai Badacsonytördemicen. Még ugyanazon a nyáron megbízást adott Mayer Ferenc építőművésznek egy népi stílusú új nyaraló megtervezésére. A kibővített és felújított épületegyüttes egy stilizált parasztgazdaság képét idézte, az író 1946-ig rendszeresen itt töltötte nyarait, aminek az lett a következménye, hogy felélénkült a település kulturális élete; számtalan író, színész, tudós és vezető politikus megfordult nyaralójában. Az író szívén viselte a település és a Badacsony sorsát, részt vett a helyi közügyekben. Ez a gazdag hagyomány alapozza meg egy Herczeg Ferenc emlékezetét felidéző irodalmi emlékhely létrehozását, amelyet a kormány két határozata is megerősített.

Az épületekben épségben fennmaradt egykori berendezési tárgyakat a Petőfi Irodalmi Múzeum megvásárolta, és megkezdte a szükséges műtárgyvédelmi és restaurálási feladatokat, hogy a tárgyak méltón, megújulva kerülhessenek vissza a majdani emlékházba. Az épületek és a műtárgyak megvásárlásához szükséges támogatást az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosította. Az emlékház várhatóan 2024 első felében nyílik meg a látogatók előtt Badacsonytördemicen.

Borítókép: Herczeg Ferenc portréja

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.