időjárás 26°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Gulyás Gergely: Holnaptól csak magyar rendszámmal lehet tankolni a benzinkutakon

A magyar animáció klasszikusai ingyen

Magyar Nemzet
2022.01.21. 16:20 2022.01.22. 16:10
A magyar animáció klasszikusai ingyen

A Nemzeti Filmintézet streaming oldalán, vagyis a Filmión a mai naptól kezdve vasárnapig hat magyar animációs film is megtekinthető ingyen a magyar kultúra napja alkalmából.

A Filmio kínálata minden héten bővül; a magyar filmgyártás klasszikus és új remekművei is kiváló minőségben érhetők el. Az alapításának hatvanötödik évfordulóját ünneplő Pannónia Filmstúdió hagyatékából válogatva Reisenbüchler Sándor, Richly Zsolt, Jankovics Marcell, Varsányi Ferenc, Keresztes Dóra és Orosz István egy-egy alkotása is megtekinthető. 

Dargay Attila rajzfilmje, a Lúdas Matyi Fazekas Mihály verses elbeszélése alapján készült a szegény, de eszes libapásztorról, és a magyar animáció legnépszerűbb egészestés filmje lett. A humorral, nagyszerű párbeszédekkel, karikírozó stílusban megírt forgatókönyv Nepp Józsefnek, Romhányi Józsefnek és Dargay Attilának köszönhető. Az emberi karaktereken Jankovics Marcell csaknem két évig dolgozott. Megjelenésekor két és fél millió jegyet adtak el rá a mozik. 

A Lúdas Matyin kívül öt animációs rövidfilm is szerepel a Filmio ingyenes kínálatában vasárnapig; Reisenbüchler Sándortól A Nap és a Hold elrablása, Richly Zsolt Szvitje, a Hídavatás Jankovics Marcelltől, a Mézes-táncos Varsányi Ferenctől, valamint Keresztes Dóra és Orosz István animációs filmje, a Garabonciák.

Borítókép: Lúdas Matyi (Forrás: NFI)