időjárás 21°C Félix 2023. június 9.
logo

Kuriózum és egyediség Eszterházán a magyar kultúra napján

Magyar Nemzet
2022.01.22. 19:20 2022.01.22. 19:23
Kuriózum és egyediség Eszterházán a magyar kultúra napján

A kuriózumot, a csaknem megismételhetetlen egyedit és különlegest kínálta az idei magyar kultúra napján is a fertődi Esterházy-kastély.

Világszínvonalon felújított új tereiben, a nyugati kastélyszárny korszerű kiállítási helyszínein csak ezen az ünnepen vezetett módon lehetett megtekinteni a máskor egyénileg látogatható kiállításokat.

A BOLDI, Szmrecsányi Boldizsár szobrászművész és Incze Mózes festőművész kiállítását a magyar kultúra napján Incze Mózes vezetésével tekinthették meg az érdeklődők.

Incze Mózes a kortárs művészet vizuális nyelvezetének van tökéletesen birtokában, a rendkívül élményszerű tárlatvezetésén lebilincselően eredeti és hiteles előadásmóddal vezette körbe a látogatókat. 

A mitikussal egybevetett jelent festi meg az ember létkérdéseivel, amelyekben a BOLDI szobraival számos közös nevező megjelenítésére is sort kerített a művészeknek és laikusoknak egyaránt izgalmas előadáson.

A kastélykörnyezet is hozzáadta a különleges és egyedit a kortárs kiállításhoz. Amint a fénykorában a művészeteknek otthont adó történelmi kastélyépület a korszak legjelesebbjeinek volt találkozási helye, ugyanúgy a jelenben, a kortárs művek esetében is ez a küldetése. Ez az idősíkokban jelentkező, a helyszín által meghatározott elem külön is érdekes metszőpontját teremtette meg a kiállítótérben bemutatott anyagnak

– emelte ki a helyszínről is szólva a festőművész.

A magyar kultúra napján a fertődi Esterházy-kastély közönsége szintén vezetéssel nézhette végig az Esterházy-képtárat az arcképcsarnokkal, felfedezhette az Esterházy-porcelánkabinetet is a nyugati szárny rekonstruált kastélytereiben. A tárlatvezetésen részt vevők Fáy András: Balló Ede – A fertődi Esterházy-képtár festészeti anyagának összegzése című, a kastély gondozásában megjelent kiadványt kapják ajándékba, amely külön témája volt a tematikus vezetésnek.

Borítókép: Incze Mózes festőművész a tárlatvezetésen (Forrás: Esterházy-központ)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.