Rózsa Miklós magyarul

Először jelent meg magyarul Holly­wood legsikeresebb magyar zeneszerzője, a háromszoros Oscar-díjas Rózsa Miklós önéletrajzírása.

Magyar Nemzet
2022. 05. 28. 7:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Debrecen, Kölcsey Központ – Rózsa Miklós legendás filmzenéitől hangos a hétvégén Debrecen városa. A Kodály Filharmonikusok és a Hollywoodi Magyar Örökség Társaság szervezésé­ben nagyszabású szimfonikus filmzenei duplakoncert és könyvbemutató tiszteleg a 115 éve született, háromszoros Oscar-díjas magyar zeneszerző életműve előtt. A FilmHungary Könyvkiadó Magyarok Hollywoodban könyvsorozatának részeként 

először vehetjük kézbe magyarul Rózsa Miklós önéletrajzi kötetét, a Kettős életet. Az önéletrajzírással egy időben jelenik meg Hubai Gergely Zene: Miklós Rózsa című filmszakmai kötete is, 

amely Hollywood legsikeresebb magyar komponistájának teljes filmzenei életművét dolgozza fel olvasmányos módon. A köteteket a szerkesztők, Takó Sándor és Kollarik Tamás, Hubai Gergely szerző, Somogyi-Tóth Dániel, Debrecen főzeneigazgatója és Halász János, a térség országgyűlési képviselője, a Városok, Falvak Szövetsége elnöke mutatták be. A rendezvény házigazdája Puskás István alpolgármester volt.
„A valaha élt legnagyobb filmzeneszerző” – így méltatta a nyolcvannyolc éves korában elhunyt Rózsa Miklóst (1907–1995) a Star Wars-filmek világhírű komponistája, John Williams. 

Rózsa csaknem száz játékfilm, többek között a Ben-Hur, A bagdadi tolvaj és A dzsungel könyve zeneszerzője. Karrierje során tizenhétszer jelölték Oscar-díjra, ebből háromszor el is nyerte az aranyszobrot.
Önéletrajza, a Kettős élet érzelmes, olvasmányos és fanyar, magyaros humorral megírt vallomás, amely negyven esztendővel az első kiadás után Takó Sándor és Kollarik Tamás szerkesztőknek köszönhetően végre magyarul is olvasható. Az életrajzi kötettel egy időben bemutatták Hubai Gergely hatalmas gyűjtői és szakértői munkáját, a Zene: Miklós Rózsa című kötetet is, amely izgalmas történeti kontextusba helyezi Hollywood legsikeresebb magyar komponistájának teljes filmzenei életművét, miközben tisztázza Rózsa önéletrajzírásának pontatlanságait is.
– Rózsa Miklós mindvégig büszke volt magyarságára, ezért különösen fontos, hogy nemzeti emlékezetünkben is méltó helyet kapjon. 

A Magyarok Hollywoodban című könyvsorozatunkban jelent meg először Zukor Adolf és William Fox, Hollywood két magyar alapítójának önéletrajzi írása. A sorozat új, Rózsa Miklósról szóló, kétkötetes kiadásának célja, hogy a magyar kulturális közvélemény és a hazai filmrajongók közössége a két stúdióalapító után megismerje a filmtörténet másik ikonikus magyar alkotóját is – fejtette ki a könyvbemutatón Kollarik Tamás Bánffy-díjas, Magyar Filmdíj-as filmalkotó, egyetemi oktató, a kötetek és a sorozat társ­szerkesztője.


– Országgyűlési képviselőként meg­győződésem, hogy fel kell karolnunk a fontos nemzeti ügyeket, Rózsa Miklós emlékezetének ápolása ilyen. 

Büszkeség, hogy Debrecen városa, a Városok, Falvak Szövetsége közreműködésével ilyen fontos kulturális eseménynek adhat otthont – emelte ki Halász János, a térség országgyűlési képviselője, a Városok, Falvak Szövetsége elnöke.
– A kötetek hosszú évek munkájának gyümölcsként jelenhetnek meg. Köszönöm a köteten dolgozó munkatársaim áldozatos munkáját. 

Kiemelt köszönetet szeretnék egyúttal mondani a Rózsa családnak, különösen Juliet Rózsának, valamint Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank elnökének, a kötet elkészítésében nyújtott segítségükért és támogatásukért 

– mondta Takó Sándor, Magyar Mozgókép Szemle-díjas filmalkotó, egyetemi oktató, a FilmHungary Kiadó vezetője, a Hollywoodi Magyar Örökség Társaság elnöke.


Somogyi-Tóth Dániel, Debrecen városának főzeneigazgatója így fogalmazott: – Magyar zenészként kötelességem Rózsa Miklós emlékét ápolni, Kollarik és Takó urakkal nagyon komoly közös terveink vannak. Továbbá biztos vagyok benne, hogy mostani koncertünk bizonyítani fogja, hogy méltón és értőn közelítünk Rózsa Miklóshoz.
A Stand Up For Rózsa! szimfonikus koncertshow XXI. századi stand-up-interpretációban, Bősze Ádám, Fejes Krisztina zongoraművész és a Kodály Filharmónia együtteseinek közreműködésével állít emléket a zeneszerző életműve előtt, Somogyi-Tóth Dá­niel vezényletével. 

A produkció krea­tív produceri feladatait Somogyi-Tóth Dániel, Kollarik Tamás és Takó Sándor látták el.
Rózsa Miklós vallomása, amely nagylóci emléktábláján szerepel, hűen mutatja származásának, gyökereinek fontosságát és erejét: „Itt kezdődött a zeném… a magyar zene bélyege láthatatlanul, de kitörölhetetlenül ott van minden ütemen, amit valaha papírra vetettem.”

Borítókép: Kollarik Tamás, Takó Sándor, Hubai Gergely (Fotó: Nyirkos Zsófia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.