Színészek a múzeumban

Szokatlan térben és új műfajban kell helytállniuk a Madách Színház művészeinek. Az 1848–49-es szabadságharcról szóló A tizenötödik című Derzsi–Meskó-musical főszereplői és az őket segítő múzeumpedagógusok tematikus tárlatvezetésekkel várják az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Múzeumban. A két intézmény együttműködésében megvalósuló sajátos program középpontjában a színpadi események hátterének bemutatása áll.

2022. 05. 04. 7:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar történelem nagy alakjai öltenek testet a Magyar Nemzeti Múzeum termeiben, hiszen a legújabb magyar musical, A tizenötödik szereplői vezetik körbe az érdeklődőket a Magyarország története II. rész című állandó tárlaton.

A bemutató középpontjában az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményei, meghatározó személyei állnak, hiszen a darab a tizenötödik aradi vértanú, Kazinczy Lajos tragédiáját meséli el.
– Többféle tematikával találkozhatnak a látogatók, ugyanis a darabban sok olyan szereplő feltűnik, aki jelentős történelmi személy. Az ötletet korábbi együttműködések adták, és azt vettük észre, hogy így sokkal emészthetőbbé válik a tárlatvezetés

– mondta a lapunknak Harányi Nikolett Melinda múzeumpedagógus.

– A főszereplőkre építve a múzeum hét tematikus tárlatvezetést dolgozott ki

– tette hozzá.
Az Egy fiatal tiszt karrierje című program során Kazinczy Lajos szerepében Borbély Richárddal találkozhatunk, aki a musicalbeli édesapja irodalmi tevékenységéről és a megtorlás időszakáról is mesél. A korszakra jellemző női szerepeket, a szerelmi szálakat és viszonyokat Simon Boglárka mutatja be. A birodalmi érdekeket Haynauként Posta Victor tárja fel. Ekanem Bálint – Klapka György szerepében – a honvéd tábornok életével és Komárom ostromával foglalkozik. Sánta László egy gyakorlatiasabb tárlatvezetésen ad képet a korabeli katonai életről. Détár Enikő Kazinczy édesanyjának szemszögéből eleveníti meg a forradalmi hangulatot.

Fotó: Harányi Nikolett Melinda

Amikor ott jártam, Görgei Artúr karakterének hátterét fedezhették föl a látogatók. A tábornokot Kiss Ernő Zsolt alakítja az egyik szereposztásban. Segítségére ezúttal Szekán Rebeka múzeumpedagógus és andragógus volt. Görgeit a világosi fegyverletétel kulcsfigurájaként tartjuk számon. Katonai karrierjének és cselekedeteinek megítélése máig ellentmondásos.

 

Az Aki letette a fegyvert című vezetés a katonáról kialakult kép árnyalására vállalkozik. Görgei családi hátteréről, kémikusi végzettségéről és katonai-politikai szerepvállalásáról új információkkal gazdagodhatunk az állandó kiállítás tárgyai között.
Kiss Ernő Zsolt lapunknak elmondta, hogy a karakter megformálásához többletet adtak a múzeumban megszerzett ismeretek:
– Segítségemre voltak a múzeumi munkatársak, mert kaptunk tőlük olyan kiadványokat és információkat, amelyek sokban hozzájárultak ahhoz, hogy hitelesen lehessen megformálni ezeket a karaktereket. Így nem vesztünk el a nagy adathalmazban, hanem sikerült kiszűrni a releváns információkat. Ez nemcsak a látogatóknak érdekes lehetőség arra, hogy elmélyedjenek a történelemben, de számunkra is kiváló alkalom, hogy jobban megértsük hőseink életét.
A körülbelül egyórás tárlatvezetés során a szabadságharchoz kapcsolódó információkon túl izgalmas színházi kulisszatitkokat is megismerhet a látogató, sőt kérdésekre is örömmel válaszolnak mind a színészek, mind a múzeumpedagógusok.

Borítókép: Szekán Rebeka múzeumpedagógus és Kiss Ernő Zsolt színművész (Fotó: Harányi Nikolett Melinda)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.