A 907-es pozsonyi csatára emlékeznek

A „Nyílzápor” szervezői látványos közös íjászattal, íjászversenyekkel és közönségprogramokkal készülnek az augusztus hatodikai hagyományőrző találkozóra.

Magyar Nemzet
2022. 07. 21. 14:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „Nyílzápor” szervezői immáron második alkalommal készülnek látványos közös íjászattal, íjászversenyekkel és közönségprogramokkal az augusztus hatodikai hagyományőrző találkozóra. A rendezvény házigazdája Kassai Lajos, a lovas íjászat modern kori megteremtője, az esemény helyszíne ugyancsak az ő birtoka, a nemzetközileg is jegyzett, Somogy megyei Kassai-völgy. A völgy otthont ad a népvándorlás kori kultúra számtalan tárgyi és szellemi emlékének. A közel kettőszáz éves eredeti kazak jurta, a múlt hangulatát idéző, Makovecz-stílusban készült épületek és őshonos állatok szinte valamennyi képviselője megtalálható a Kaposvár melletti völgyben. Kassai Lajos egyik alapmottója, a „Tartsd a jószágot természete szerint” környezete teljes egészére kihat.A szervezők egyaránt várják mindazokat, akik civil ruházatban, modern íjászfelszereléssel, illetve tizedik századi korhű viseletben és eszközökkel, s azok szakszerű használatának tudásával érkeznek az „együtt lövésre”.
Az esemény nyitott azon civil érdeklődőknek is, akik kíváncsiak honfoglaló őseink világára. A látogatók biztonságos távolságból, ugyanakkor izgalmas közelségből élhetik át a korhű csatajelenet szimulációját. Az érdeklődők változatos közönségprogramok közül választhatnak: íjászpróbák, látványos bemutatók, szertűzgyújtás és dobolás sámán vezetésével, kézművesvásár és kerekasztal-beszélgetések váltják egymást a nap folyamán.Az első Nyílzáport 2007-ben rendezték meg Ópusztaszeren, a Nemzeti Történeti Emlékparkban, a pozsonyi csata és Árpád vezér halálának 1100 éves jubileumára. A szervezők célja az idei rendvénnyel, hogy szakmai közönségen túl a szélesebb nyilvánosság előtt is bemutassák az íjászat sokszínűségét, méltóságát és alázatát.

Borítókép: Nyílzápor a Kassai-völgyben (Fotó: Konkoly Merse)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.