időjárás -2°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

A 907-es pozsonyi csatára emlékeznek

Magyar Nemzet
2022.07.21. 14:15 2022.07.23. 09:57
A 907-es pozsonyi csatára emlékeznek

A „Nyílzápor” szervezői immáron második alkalommal készülnek látványos közös íjászattal, íjászversenyekkel és közönségprogramokkal az augusztus hatodikai hagyományőrző találkozóra. A rendezvény házigazdája Kassai Lajos, a lovas íjászat modern kori megteremtője, az esemény helyszíne ugyancsak az ő birtoka, a nemzetközileg is jegyzett, Somogy megyei Kassai-völgy. A völgy otthont ad a népvándorlás kori kultúra számtalan tárgyi és szellemi emlékének. A közel kettőszáz éves eredeti kazak jurta, a múlt hangulatát idéző, Makovecz-stílusban készült épületek és őshonos állatok szinte valamennyi képviselője megtalálható a Kaposvár melletti völgyben. Kassai Lajos egyik alapmottója, a „Tartsd a jószágot természete szerint” környezete teljes egészére kihat.A szervezők egyaránt várják mindazokat, akik civil ruházatban, modern íjászfelszereléssel, illetve tizedik századi korhű viseletben és eszközökkel, s azok szakszerű használatának tudásával érkeznek az „együtt lövésre”.
Az esemény nyitott azon civil érdeklődőknek is, akik kíváncsiak honfoglaló őseink világára. A látogatók biztonságos távolságból, ugyanakkor izgalmas közelségből élhetik át a korhű csatajelenet szimulációját. Az érdeklődők változatos közönségprogramok közül választhatnak: íjászpróbák, látványos bemutatók, szertűzgyújtás és dobolás sámán vezetésével, kézművesvásár és kerekasztal-beszélgetések váltják egymást a nap folyamán.Az első Nyílzáport 2007-ben rendezték meg Ópusztaszeren, a Nemzeti Történeti Emlékparkban, a pozsonyi csata és Árpád vezér halálának 1100 éves jubileumára. A szervezők célja az idei rendvénnyel, hogy szakmai közönségen túl a szélesebb nyilvánosság előtt is bemutassák az íjászat sokszínűségét, méltóságát és alázatát.

Negyvenezer ember akarata

Július 23-a egyfajta reménységnap lesz, amely a körülöttünk lévő, bizonytalan világban Jézusra irányítja figyelmünket.

Borítókép: Nyílzápor a Kassai-völgyben (Fotó: Konkoly Merse)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.