A zene formálja a lelkünket

Újragondolt klasszikusok címmel rendezték meg az MVM Zenergia ünnepi gálakoncertjét az Erkel Színházban, amelyet Pécsett, Szegeden, Miskolcon és Debrecenben is láthatott a közönség óriás kivetítőkön, valamint online is követhették az élő közvetítést azok, akik megvásárolták a támogatójegyeket. A koncerten Balázs János, az est állandó vendége mellett fellépett Rúzsa Magdi és a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar Keller András Kossuth-díjas karmester vezényletével. Továbbá, ahogy az elmúlt hét évben, most is internetes szavazáson dönthettek a nézők, melyik kiválasztott alapítványt támogassa az MVM az est teljes bevételével. Ebben az évben a Nem Adom Fel Alapítvány nyert.

Oszlányi Gyöngyvér
2022. 08. 29. 6:44
Forrás: MVM Zenergia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges gálakoncertet tartott az MVM Zenergia Újragondolt klasszikusok címmel az Erkel színházban és online élő közvetítéssel országszerte. Az elmúlt hét évben mintegy hagyományt teremtettek a rendezők azzal, hogy a programok összeállításában az egyediséget és a zene mindenek feletti érzetét, az energiák áramlását hangsúlyozták.

Az este folyamán az Artisjus-díjas Szentpáli Roland zeneszerző egyedi hangszerelésű átiratait halhatta a közönség a magyar népzenétől kezdve a sanzonokon és a dzsessz világán át a rockzenéig. Egy könnyen emészthető klasszikus zenekari kíséretű előadást láthatott az Erkel színház közönsége és az online nézők. A komolyzene szórakoztató jellegét hangsúlyozták az előadók, amelyet Bősze Ádám jó hangulatú, szellemes műsorvezetése még inkább fogyaszthatóvá tett.

Ahogyan Keller András Kossuth-díjas művész, aki az MVM Zenergia gálaműsor karmestere volt, megfogalmazta lapunknak: az élő koncertek legfőbb varázsa, hogy hús-vér emberek vannak a színpadon, akiknek a lénye legalább annyira fontos, mint amit játszanak. Mint mondta, a közönség érzi, amikor valaki mindenét beleadja. – Csak az számít, milyen szívvel és lélekkel zenélnek az előadók. Ma este nagyon sok szív volt mindenki részéről. 

Ez a fajta igényesség temérdek embert megnyerhet a zenének

 – hangsúlyozta Keller. Kiemelte, hogy az estén nem lehetett elválasztani a klasszikus zenét a könnyűzenétől.

– Még én is, aki csak klasszikus zenét játszottam, ugyanúgy élveztem az AC/DC-t vezényelni, ahogyan Brahmsot. Egyébként Beethoven ugyanilyen jó rockzenét tudott írni, csak még nem mindenki jött rá, hogy az is nagyon jó rockzene. A mai program egy gyönyörűen válogatott műsor volt mindenki részéről, az egész sorrendisége, felépítése már önmagában is olyan volt, mint egy szép műalkotás. Azt gondolom, hogy ezt a közönség is értékelte és meghálálta

 – tette hozzá Keller András karmester.

Jól jellemezte az egész estét az átgondoltság, a könnyűzenei darabok, a sanzonok és dzsesszdalok zenekari átiratai betöltötték a színház termét, és a látványos, színes, minden falon áramló fényfestés pedig még inkább segített abban, hogy a hallgatóság szinte eggyé tudjon olvadni a zenével. Rúzsa Magdi aranyszínű ruhájában igazi dívaként tette pompázatossá a műsort, és gyönyörű énekhangjával megkoronázta Balázs János ­improvizációs zongorajátékát. Bősze Ádám, aki a Bartók rádió reggeli műsorát vezeti, jó érzékkel és szórakoztatóan beszélt a zeneszerzők életének történeteiről, és az anekdotákkal közelebb hozta a nézőt az estén előadott zenedarabokhoz.

Megható volt hallani az Elindultam szép hazámból című dalt, Edith Piaf világhírű Padam, Padam sanzonját, Liszt Ferenc Magyar rapszódiája és Brahms Magyar táncok-részleteit, tudván, mindkét zeneszerzőnek szoros kapcsolata volt a magyar zenei élettel. De az est különleges fénypontját mégis az a fúzió adta, amikor a Concerto Budapest az AC/DC rockzenekar Highway to Hell című dalát adta elő nagyzenekari átiratban. A kemény rock ritmusa megszelídült a vonósok hangzásvilágában, a közönség tapsorkánja pedig bizonyítéka volt annak, hogy művészek és befogadók közötti együttműködés elindít egy olyan energiaáramlást, amely jó irányba viszi a világot. Ahogy Arisztotelész is mondta: a zene képes formálni a lelkünket.

Borítókép: Balázs János, Keller András, Rúzsa Magdi és a Concerto Budapest (Fotó: MVM Zenergia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.