Adómódosítással is segítené a kreatívipart Demeter Szilárd

Hogyan adózhatna a kreatív szakma a kata helyett? Miként lehetne racionalizálni a kulturális kiadásokat? Mi lesz a sorsa a Petőfi Kulturális Ügynökség tulajdonába kerülő ingatlanoknak? Miért nem világszínvonalú a magyar irodalom? És mit lehet tenni, ha az Európát sújtó válságok miatt gondjaink lesznek az energiaellátással? Ilyen és hasonló kérdésekre válaszol Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, egykori miniszteri biztos, aki a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények, illetve a magyar könnyűzenei élet fejlesztéséért volt felelős.

Magyar Nemzet
2022. 08. 04. 14:01
null
Fotó: Talán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főigazgató az Indexnek adott interjújában leszögezi, noha háború van a szomszédban, Európa bajban van, s ebből Magyarország sem tud kimaradni, azért „a Petőfi Irodalmi Múzeum és a hozzá tartozó intézményrendszer működése garantált, ki tudjuk fizetni a rezsit, nem kell embereket elküldeni”, de új kiállítást a nehéz körülmények között nem vállalna az intézmény. 
– A megújuló Petőfi állandó kiállítás rendben van, a múzeum kertjét és a Károlyi-kertet összenyitjuk, folyik a munka, és – teszi hozzá Demeter – arra is van esély, hogy folytatódjon a közgyűjteményi digitalizálási stratégia megvalósítása, tehát a digitális kulturális adatvagyonhoz való ingyenes hozzáférés megteremtése. 
Úgy véli, a jelenlegi helyzet lehetőséget kínál arra, hogy olyasmihez is hozzá nyúljon a kulturális vezetés, amihez eddig nem tudott vagy nem mert. Rengeteg a párhuzamos struktúra, ahol racionális szervezéssel felére csökkenthetőek lehetnének a költségek, és hatékonyabbá lehetne tenni a munkát. 
Példaként a komolyzenei együttesekről beszél: 
– Állítólag amikor összehívták a karmestereket, és megkérdezték, hogy ha egyszerre kellene színpadra állítani az összes zenészt, hány együttest állíthatnának össze, azt mondták, hogy négy teljes zenekart. Ha van tizenkét komolyzenei együttes, amiből egyszerre, egy időben négyet lehetne színpadra állítani, akkor miért ne lehetne összesen négy államilag finanszírozott együttes, ahol minden zenész akkora fizetést kap, hogy ne kelljen öt-hat helyről összekaparnia a pénzét? Ez a fajta menedzsmentlogika hiányzik a kultúrából – teszi hozzá. E cél érdekében közös gondolkodás kezdődött „Csák János miniszterrel, Hoppál államtitkárral és Bús Balázs NKA-alelnökkel egy tervezeten arról, hogyan hangolhatjuk össze a kultúrát irányító, támogató szervezetek adatbázisait. Ebből kiderülne például, hogy ki mire és mennyi pénzt kap, akár párhuzamos forrásokból is”.Így – érvel Demeter – a kisebb lobbierővel bíró, de értékes kulturális javakat kínáló szereplők sem kerülnének hátrányba. 

A beszélgetés érinti a Petőfi Kulturális Ügynökség tulajdonába kerülő ingatlanok sorsát is. A főigazgató elmondja, hogy egy szolnoki és egy nyíregyházi volt rádióépületben Öröm a zene tehetségpontokat hoz létre az ügynökség. A Bem rakparton álló Andrássy-palotában a Bem Rockpartot revitalizálják, tehát a régi művelődési házat igényes progresszív jazz-rock játszóhellyé alakítják át. Világszínvonalú zenészeket hívnak meg mesterkurzusokra, hétvégenként pedig zenélnek. A másik részbe a Cseh Tamás Archívumot szeretnék elhelyezni, ami kutatóhelyet és egy nagy Cseh Tamás-kiállítást jelent. A tervek készen vannak, az engedélyeztetés folyamata zajlik. A szükséges forrásokról azonban, az ingatlanfejlesztéseknél szokásos eljárásnak megfelelően, a szakhatósági engedélyek beszerzése után születhet majd döntés. A Hajógyári-szigeten egyelőre műszaki felmérés folyik, az óbudai Zichy-kastélynál pedig tisztázatlan jogi helyzet hátráltatja a munkát.
Az interjúban szóba kerül az is, milyen javaslattal állt elő a Demeter Szilárd a katatörvények módosítása kapcsán.  Tavaly már volt egy javaslatom, és amikor idén megszellőztették a katamódosítást, már mindenfajta jogcím nélkül írtam leveleket az illetékes államtitkároknak arról, hogy a változások a teljes kreatívipart érintik, tehát nemcsak a zenészekről beszélek, hanem az íróktól a tördelőkön át a reklámgrafikusokig mindenki érintett… Különböző szakmai szervezetekkel folytatott tárgyalások után arra jutottunk, hogy kellene egy kreatívipari adózási forma, melynek az egyszerűsített adminisztráció a lényege. Sok zenésszel beszéltem, akik hajlandóak lennének többet adózni a bevételből, de nem akarnak könyvelőkkel bajlódni. Megpróbálom úgy előkészíteni a kreatívipari adózást a szakmai szervezetekkel, hogy képviselni tudjuk az államtitkárok és miniszterek előtt.Az elképzelés szerint egy kata-jellegű adóformára lenne szükség, melyre a TEÁOR-szám alapján a kreatív terület szereplőire vonatkozna, de úgy lenne meghatározva az adóhányad, hogy az így adózó kreatív szakemberek tébéellátása és nyugdíja is garantált legyen. 
 

 

Az irodalmi ösztöndíjak, a fordítástámogatások, illetve a magyar alkotók műveinek külföldi népszerűsítése kapcsán a kortárs magyar irodalomról így nyilatkozik:
– A szerzők jelentős része azt gondolja magáról, hogy csak azért nem világhírű, mert magyarul alkot. Ez sajnos – legalábbis az én szigorúan személyes véleményem szerint – nem igaz. Nádas Péteren kívül nincs headlinerünk, tehát olyan szerzőnk, aki a világ legszűkebb irodalmi elitjéhez tartozhatna. 
A világirodalmi színvonal hiányának miértjére pedig azt feleli: talán azért, mert nem a saját történeteinket írjuk. A kortárs magyar irodalom jelentős része öncélú, nem irodalom, hanem irodalmi mutatvány, és amikor ezt mondom, az egész Kárpát-medencében és a diaszpórában gondolkodom. A világirodalom is hasonló állapotban van. A legjobb fokmérője ennek, hogy a költők, írók egykori megmondószerepét ma a stand up komikusok vették át.Végezetül elmondja: 
– Abban reménykedem, hogy most, amikor Európában beüt az energiaválság, felértékelődik a könyv mint kultúrahordozó. Éltem a Ceausescu-diktatúra alatt, és megtapasztaltam, hogy petróleumlámpa fényénél is élvezhető egy jó könyv.
Végül leszögezi: Az életminőség fenntartásában a legnehezebb helyzetekben is segít a kultúra.

A teljes interjú itt olvasható.

Borítókép: Demeter Szilárd (Fotó: Talán Csaba) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.