időjárás 17°C Ferenc 2023. október 4.
logo
Hamarosan ismét látogatható lesz Krasznahorka vára

Felújítják a történelmi várkastélyt

Rácz András
2022.08.13. 16:42 2022.08.15. 13:50
Felújítják a történelmi várkastélyt

Évtizedes halogatás és előkészítés után úgy tűnik, végre tényleg felújítják Krasznahorka 2012-ben leégett híres várát. A történelmi jelentőségű épületegyüttes sorsát rendező kivitelezői szerződést július végén sikerült aláírni. A részletekről a Mandinerben olvashatunk tartalmas összefoglalót.

Szép hegyecske – ezt jelenti szláv nyelven a Krasznahorka név tudhatjuk meg a Mandiner hetilapban a Krasznahorkáról szóló cikkből. A vár történetét így foglalja össze laptársunk:  

A középkori eredetű vár ősi magyar nemesi famíliák, husziták, Habsburg királyok s az Andrássy család kezén fordult meg, mígnem 1920 megpecsételte a sorsát. Vagyis nem egészen: vármúzeumként működhetett még a kommunista időkben is, és – bár ez idő tájt számos olyan munkálatot elvégeztek rajta, amitől sírva fakadna egy egyszeri építészettörténész – az együttes nagyobbik része régi pompájának visszfényével ragyoghatott egészen 2012. március 10-éig. Ekkor a várdomb lábánál a cigarettával ismerkedő suhancok miatt lángra kapott a gaz, majd onnan átterjedt a tűz a tetőszerkezetre is, amely leégett.


A szerző beszámol arról, milyen elszántan küzdöttek a helybéliek azért, hogy fölhívják a figyelmet a pusztuló történelmi örökségre, miféle gyűjtéseket, akciókat szerveztek míg végül eredményre jutottak. 
A hamarosan kezdődő felújítás – fogalmaz Orosz Örs, a Szövetség párt megyei képviselője –  lehetőség is: az építészettörténeti feltárást szaktekintélyek végezték, és végre helyre lehet hozni a szocialista betonmánia által okozott károkat. 
A cikk beszámol arról, hogy a kezdődő

 felújítás célja, hogy visszahozzák az utolsó autentikusnak mondható állapotot, Andrássy Dénes gróf 1903–1904 körüli felújításának eredményeit. Nagy szerencse, hogy a grófi család annak idején az utolsó piculáig összeírta a vár berendezését, fényképek is készültek, így valóban az akkori állapotot fogja tükrözni a felújított épületegyüttes. A mintegy húszmillió eurós szerződés az alsó és a középső vár, valamint a környék felújítását tartalmazza, a felső – legrégebbi, még gótikus – rész később kerülhet majd sorra.


A rekonstrukció során eltüntetik az utólagos kiegészítéseket, mint amilyen a szocializmus idején felépített, s évtizedekig eredetiként mutogatott bástyát, az ugyancsak hamis turistalátványosságként épült kínzókamrát és hasonló épületelemeket. 
A munkák egy részét másfél éven belül befejezik, ezután költözik vissza a múzeum a falak közé. A kiállítás és a tárlatvezetés a hagyományoknak megfelelően ezentúl is többnyelvű lesz, hiszen a külföldi látogatók zöme magyar.

A teljes cikk itt olvasható.

Borítókép: Krasznahorka az utolsó hiteles felújítás után, 1942-ben (Fotó: Fortepan)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.