Fókuszban az életöröm

A 24. Zsidó Kulturális Fesztivál 2022. szeptember 4-től szeptember 12-ig várja a közönséget hét budapesti helyszínen: a Dohány utcai, a Frankel Leó úti, a Hegedűs Gyula utcai és a Rumbach utcai zsinagógában, a Bálint Házban, s idén először lesznek fesztiválprogramok a Madách Színház Tolnay Szalonjában és a Magyar Zene Házában. A színes programkínálatban könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramok szerepelnek hazai és a nemzetközi művészek előadásában.

2022. 08. 06. 9:10
null
Forrás: Zsidó Kulturális Fesztivál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pandémia miatt nehéz évek állnak mögöttünk, amelyre az idei Zsidó Kulturális Fesztivál szervezői is reflektálni szerettek volna. Ezért lett „Életörömre hangolunk!” a mottója az egy hónap múlva kezdődő fesztiválunknak, amely az elmúlt években megérdemelten vált a fővárosi művészeti élet elismert és rangos eseményévé – hangsúlyozta Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke. Hozzátette, hogy összesen hét helyszínen, a Dohány utcai, a Frankel Leó úti, a Hegedűs Gyula utcai és a Rumbach utcai zsinagógában, a Bálint Házban, a Madách Színház Tolnay Szalonjában és a Magyar Zene Házában várják a látogatókat.
A rendkívül gazdag programkínálatból érdemes kiemelni a Madách Színházat, amely ez alkalommal új darabbal mutatkozik be. Szirtes Tamás színiigazgató elmondta, nagy öröm, hogy részt vehetnek az eseményen.
A fesztivál idei jelmondata, az „Életörömre hangolunk”, tulajdonképpen a Madách Színház állandó iránytűje. Mi hiszünk abban, hogy a színház egyik funkciója az, hogy élni segítsen az embereknek – jelentette ki az igazgató.
A Covid-járvány miatt a színházaknak is újra kellett gondolniuk a működésüket, a Madáchban ebből a kényszerhelyzetből született meg a tévéstúdió ötlete, ahol sajátos, a magyar irodalom nagyjaihoz kötődő tévéjátékokat tudtak felvenni. Elkészült egy Adyról, egy Karinthy Frigyesről és egy Móricz Zsigmondról szóló film is. Megtudtuk azt is, hogy a szeptemberi eseményen a negyedik, Szép Ernő Emberszag című művéből készült filmszínjátékkal mutatkozik be a teátrum.
A fesztivál rendhagyó produkciói közül kiemelendő lesz a Nem tudhatom – Radnóti és korunk című est, továbbá az idén nyolcvanesztendős Barbra Streisand előtt tisztelgő koncert. Most először láthatja a közönség Teszter Nelli és Nógrádi Gergely Forró csokoládé című zenés komédiáját.
Külföldi sztárok közül sikerült a szervezőknek Budapestre csábítani az izraeli popzene új keleti díváját, a gyönyörűséges hangú és különleges kisugárzású Lala Tamart, a szintén iz­raeli Nigun Kvartettet, valamint a szefárd dalok sztárját, Mara Arandát Spanyolországból. Minden adott arra, hogy a különleges kulturális programokat kedvelő nézők a nyári fesztiválszezont szeptemberben, a 24. Zsidó Kulturális Fesztivállal folytassák.

Borítókép: Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója (Fotó: Zsidó Kulturális Fesztivál)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.